Antropoloji Tarih

Türklerin Ataları İskitler

Hücre bilim ve Genetik Enstitüsü bilim adamları (Alman, ABD ve Fransalı), İskitlerin demografik olarak esas tarihlerinin nerede ortaya çıktığını bulabilmek için bütün Avrasya İskitlerinin genetik araştırmasını yapmışlardır. Bu araştırmaya göre, geniş bir coğrafyaya hakim olan İskitler, ortak bir kültür dairesi içerisinde yaşamışlardır ve İskitlerin bugünkü torunlarının Türkçe konuşan topluluklar olduğu görülmüştür. Araştırmanın sonuçları “Nature Communication” dergisinde yayınlanmıştır.
 
Bilim adamları MÖ. I. yüzyıllarda, Avrasya Bozkırlarından Ön Karadeniz’e ve Ön Karadeniz’den  Altaylara kadar yaşayan 96 insanın mitokondriyal DNA’sı üzerinde çalışmıştır. Arkeolojik verilere göre Demir Çağında yaşayan toplumların İskit kültürüyle ortak genetik birliklerinin varlığı tespit edilmiştir. . 
 
Doğu ve Batı Avrasya İskitleri çeşitli milletlere mensup olmalarına rağmen, kademeli olarak göçmen milletlerin bozkırda birleşmelerine ve büyük bir devlet kurmalarına engel olmamıştır. İskitlerin kökeni hakkında bir çok araştırmalar yapılmıştır. Araştırmacılar İskitleri iki ana parçaya ayırmaktadır. Yama kültürü (Bronz Çağında) Avrasya ve Doğu Asya’da (Kuzey Sibirya) genetik olarak İskitlerin bugünkü torunlarının, kurganlar etrafında yaşayan bölge halkıyla genetik olarak akraba oldukları ortaya çıkmıştır. Doğu İskitlerin günümüzdeki torunları arasında Türkçe konuşan boyları ve ülkeleri sıralamak mümkündür.
 
 
Kaynak: https://indicator.ru/

Saffet Alp Yılmaz

Doktora Öğrencisi, Azerbaycan İlimler Akademisi, Baku / Azerbaycan. saffetalp@gmail.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...