Memeli canlılarda vücut ve beyin küçüldükçe yavru sayısının arttığı bilinir. Bir tavşan tek seferde on yavru doğurabilirken bir geyik için bu imkansızdır. Ancak İskoçya’da tür içi yapılan bir araştırma bu bilgiyi sarsan yeni özellikler ortaya koydu.
Scottish Isle of Rum araştırmacıları 1314 kızıl geyiğin kafatasını ölçtüler. Bir memelinin grubundaki diğerlerinden daha büyük bir beyne sahip olmalarının anlamı hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalışıyorlardı. Araştırma ezber bozan sonuçlar ortaya çıkardı. Buna göre daha büyük beyinleri olan dişilerin daha uzun yaşama eğiliminde olduklarını ve bilinmeyen nedenlerle daha fazla yavruyu yetişkinliğe ulaştırabildiklerini tespit ettiler. Dişiler arasında böyle bir farklılık olmasına karşın belki de daha da şaşırtıcı olan, farklı büyüklükteki beyinleri olan erkekler arasında belirgin bir fark bulunamamıştır. -Belki de erkekler kafataslarının boyutlarını sınırlayan boynuzlar yetiştiriyorlardı.-
Araştırmacılar ayrıca daha büyük beyinler için herhangi bir dezavantaj bulamadıklarını bildiriyor. Kuramlar, büyük beyinli bireylerin, daha büyük beyinlerin daha yüksek enerji talepleri nedeniyle daha zayıf bağışıklık sistemlerine sahip olabileceğini veya daha az yavrusunun olabileceğini öne sürdüler; ancak kızıl geyikler için böyle görünmüyor.
<http://phys.org/news/2016-12-deer-bigger-brains-females-longer.html>
Yorumla