DÜŞÜNCE

Nedir Bu Sihirli Sayı Kutuları?

Türkçe dil bilgisinin bir matematiği olduğu pek çok kişi tarafından kabul edilen bir görüştür. Bu alanla uğraşan biri olarak -her ne kadar matematiğim iyi olmasa da- sayılardan da uzak kalmamak mucize olmasa gerek. Özellikle de kafa toparlamak, bir probleme çözüm aramak isterken fark etmeden o sayılarla cebelleşirken kendimi bulduğum – özellikle yolculuklarda- o zaman dilimlerinde…

Buraya yazdıklarım tamamiyle kişisel bir tercih olmakla birlikte aynı zamanda çeşitli araştırmalarla fayda sağladığı belirlenmiş bir yöntemdir. Diyelim ki istediğiniz bir şeye ulaşmak emek harcadığınız bir işin peşinden koşmak amacıyla yola koyulduğunuz bir gün işin sonunda hiç beklemediğiniz bir biçimde tüm harcadığınız emeğin bu seyrüsefer içinde boşa çıkabileceğini düşündünüz. Bu düşünce ile beraber zihinde beliren bulanıklık ve belirsizlik duygusuyla beraber alnın tam orta yerinde bir soru işaretiyle yaşıyormuşçasına kurbanlık koyun gibi damgalandığınız hissine kapıldınız. İşte tam orası, orada duralım. Size yollarda çözerken kendimi kaybetme pahasına oynadığım ancak sonunda kafayı toparlayarak rahatladığım bir oyundan bahsetmek istiyorum.

Japon dilinde, sayıların tek olması anlamına gelen “suuji wa dokishin ni kagiru” sözcüklerinin kısaltması olan bu oyunun ilk olarak 1984 yılında Japonya’ dan yaygınlaştığı düşünülmüş. Wayne Gould’ Japonya’da bu oyunu gördükten sonra batıdaki gazetelerde ve dergilerde yaygınlaştırmıştır. Ayrıca oyunla ilgili bir kitap da çıkarmıştır. Ancak ilk örneklerinin Amerika’da bir dergide (Dell Pencil Puzzles ve Word Games) yayınlandığı ve daha sonra Japonya’da dergilerde yer almaya başlayarak popülerlik kazandığı ileri sürülmüştür. Aslında bu bulmacanın kökeninin 17. yüzyılda yaşamış ünlü İsveçli matematikçi Euler’ın Latin Kareler fikrine dayandığı düşünülmektedir.

Yakın zamanda bilimsel çalışmalara konu olmaya başlayan oyun tümden gelim mantığına dayandığı için akıl yürütme becerisini gösteren doğal deney malzemesidir. Tümdengelim bir veya daha fazla öncül önermeden sonuç çıkararak önermelerde verilen ilişkilerden mantığa uygun, yeni bir ilişki kurmayı gerektirir. Eğitimsiz kişilerin de bu oyunu çözebilmesiyle ilgili olarak Lee ve arkadaşları (2008) bu durumu inceledikten sonra araştırma sonuçlarına dayanarak insanların kendiliğinden çeşitli zorluk derecelerinde farklı tümdengelim taktikleri geliştirebildiklerini belirtmiştir. Bu oyunla ilgili olarak unutkanlıkla ilgili hastalıkların önüne geçilebileceği de pek çok nöroloğun kabul ettiği bir yargıdır.

Bu oyunun,

– Zekayı, konsantrasyonu ve yaratıcılığı arttırdığı.

– Zihni dinlendirdiği, stresi azalttığı

– Zorluk seviyesini kendi seviyenize göre ayarlarak bir üst seviyeye geçebilmek için sadece kendinizle yarıştığınız için farkındalığınızı arttırdığı.

– Rakamlara bakış açısını değiştirdiği,

– Şekil algılama görsel hafızaya da dolaylı yoldan katkıda bulunduğu

belirtilmiştir.

– Bu oyunu oynayan kişilerin beyninin zeka oyunları oynamayan bireylere göre çok daha iyi çalıştığı kanıtlanmıştır.

Oyun Nasıl Oynanır?

9×9’ luk bir  ızgara “bölge” isimli 3×3 alt ızgaralara bölünmüştür. Oyun sayılarla doldurulmuş bazı ızgara hücreleri ile başlar. Oyunun konusu, aşağıdaki uyarılara göre boş hücreleri 1 ve 9 arasındaki rakamlarla doldurmaktır (her hücre için yalnızca 1 rakam):

– Rakam, her satır üzerinde yalnızca bir kez olabilir.

– Rakam, her kolon üzerinde yalnızca bir kez olabilir.

– Rakam, her bölge üzerinde yalnızca bir kez olabilir.

Bu kurallar, her sayının her bir satır, kolon ve bölgede yalnızca bir kez kullanılabileceği şeklinde özetlenebilir.

Oyunun adını tahmin edebilmişsinizdir. Edemeseniz bile yazının son cümlesinde belirtmesek olmaz:

 

 

Sudokulu günler diliyorum sizlere  :)

 

http://usyazi.blogspot.com.tr/2017/07/nedir-bu-sihirli-say-kutular.html