Yazar ve Prodüktör Zafer Karatay “Kırımoğlu, Bir Halkın Mücadelesi” kitabında, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun yaşadıkları üzerinden Kırım Tatar Türkleri’nin onurlu yaşam mücadelesini belgeler eşliğinde okuyucuya aktarıyor. Kasım 2019 ayında İstanbul’da basımı tamamlanan A4 boyutundaki kitap 255 sayfadan oluşuyor.
Zafer Karatay’ın Önsözünden; “150 sene öncesinde atalarımızın aynı topraklarda yaşadığı, aynı suyu içip aynı havayı soluduğu, aynı topraktan beslenip aynı kaygıları ve umutları taşıdığı, İşgalci Rusya’nın ayrı coğrafyalara savurduğu sürgün çocuklarını dinlerken; karşımdaki 1931 yılında Ankara’nın bir köyünde doğan Annem olabilirdi ve benim yerimde bir başkası olabilirdi diye düşünmeden edemiyordum.
Beni sürgünün dehşetli anıları kadar, bu dehşeti yaşamış insanlardaki muhteşem vatan sevgisi de etkiledi. Bu kadınların çocukken, gencecik bir kızken maruz bırakıldıkları ağır travmaya rağmen, hayata bağlanmaları, yaşadıkları onca felakete, baskıya rağmen vatan için verdikleri mücadeleyi ve fedakarlığı dünya bilmeliydi, insanlık öğrenmeliydi. Bu mazlum halkın olağanüstü mücadelesi ve onların içinden çıkmış sıra dışı bir kahramanın, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Vatan mücadelesi daha iyi anlaşılmalıydı.”
Tuncer Kalkay; “Kırım Tatarlarının, İnsani, manevi ve demokratik değerlerden ödün vermeden azimle sürdürdüğü vatan mücadelesini, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun liderliğinde bütünleştirerek, yarım asra yakın birikimiyle, belgeleriyle, tanıklarıyla aydınlatarak başucu kitabı haline getirmeyi başaran Zafer Karatay’ı tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum.
Kitabı okumadan önce aynı adı taşıyan belgeselin derlemesi şeklinde hazırlanacağını tahmin ediyordum. Ancak TRT’de yayınlanan Mustafa KIRIMOĞLU Bir Halkın Mücadelesi Belgesi’nin kalitesini de sürdürerek, çok daha farklı bir üslup ve teknik kullanıp, günümüze ait gelişmeleri de titizlikle değerlendiren, analiz eden en az doktora tezi niteliğinde Kırım Tatar yakın tarihinin kitabı olmuş.
Mutlaka okunması gereken bu başucu kitabını şiddetle tavsiye ederim.”
Bülent Tanatar, (Karar Gazetesi, 27 Aralık 2019); “Kırımoğlu ve bir halkın mücadelesi etrafında farklı yer ve mekânlarda dile gelmiş onca ses ve görüntü ustalıkla bir araya getirilerek gerçek tarihin bilgi notlarıyla sarmaş dolaş dizilerek önünüze gelmiş. Kitabın sayfaları arasında ilerlerken, halkın küllerinden yeniden doğuşu, var olma ve vatana dönüş mücadelesinin bütün evreleri boyunca tanıkların sözleri ve fotoğrafların da yardımıyla adeta gözünüzün önünde canlanıyor.
Onu ve mücadelesini daha yakından tanımak için Karatay’ın bu Kırım davasının en önemli yol işaretlerini içinde barındıran kılavuz kitabı onsuz olmaz bir fırsat sunuyor. Bu fırsatı tepmeyelim. Okuyalım, okutalım.”
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği
Yorumla