Nikola Tesla mesleğim gereği büyük hayranlık duyduğum bir adam. Hakkında çok sayıda kitap okuyup, belgesel izledim. Çalışmalarını defalarca gözden geçirdim ve doğaya bakış açısını anlamaya çalıştım. Tesla gibi düşünebilmeyi öğrenmek adına hakkında yaptığım araştırmalar onu epeyce tanımamı sağladı.
Nikola Tesla son yıllarda ülkemizde oldukça bilinen bir isim haline geldi. Sıradışı mühendisten ziyade deli bir bilim adamı olarak tanınıyor halk arasında. Tesla’yı bir şekilde duyup hayranlıkla onunla ilgili ortaya konanları takip eden insanlar çoğu zaman asılsız bilgilerle karşı karşıya kalıyorlar. Tesla gibi zaten sıradışı olan bir adama ruhani güçler bahşetme gereksinimi hissediyoruz sanırım. Normal bir insanın çok zeki olup büyük başarılara imza atması inanılmaz görünüyor olabilir.
Tesla ile ilgili asılsız bilgileri görmezden gelmişimdir hep. Çünkü saman alevi gibi geçip gitmiştir. Fakat son zamanlarda 116 yıllık olduğu öne sürülen bir röportaj var ki inanılmaz. Tesla neredeyse peygamberliğini ilan edecek. O derece deli saçması şeyler yazıyor içinde. Bir de bu yazı örneğini vereceğim tanınmış internet sitelerince yayınlanmaya ve okutturulmaya devam ediyor.
http://enerjienstitusu.com/2017/02/28/nikola-teslanin-116-yil-sonra-ortaya-cikan-siradisi-roportaji/
İlgili röportajı yukarıda örneğini verdiğim internet sitelerinin herhangi birinden okuyabilirsiniz. Biz gelelim bu röportajın sahte olduğunu nereden anladığımıza.
Öncelikle bu röportaj Türkiye kaynaklarına EWAO1 adlı bir internet sitesinden çeviri2 yoluyla girmiş (Bu arada EWAO adlı internet sitesinde dünyayı uzaylıların yönettiğine inanıyorlar). O internet sitesinde bu sözde röportaj 20 Şubat 2017 tarihinde yayınlanmış ve 116 yıllık olduğunu öne sürmüşler. Bu durumda 1901 yılına ait olması gerekiyor idi. Fakat internette biraz derin araştırma yapınca onların bu yazıyı The Event Chronichle3 adlı bir başka internet sitesinden iki yıl gecikmeli olarak aşırdığını görüyoruz. Hal böyle olunca bizim röportajın tarihi 1899 yılına gidiyor.
1899 yılına bakarak röportajda geçen konuları ele alalım. Gazeteci bir soruda Einstein’ın Görelilik kuramını sorduğunda Tesla yerden yere vuran bir yanıt veriyor. Fakat böyle bir konuşmanın imkanı yok. Çünkü Einstein 1899’da 20 yaşında ve vatansız bir adam olarak Zürih Politeknik öğrencisi. Üstelik ortada görelilik kuramı da yok. Özel görelilik kuramı 1905 yılında ün kazanıyor.4 Bu soru tamamen tutarsız.
Gelelim Nikola Tesla’nın “mağlup bir adamım sözlerine. Tesla 1899’da kendini mağlup ilan etmiş olamaz. Çünkü o yıllarda Colorado Springs’de kurduğu laboratuvarında herkesin ilgi ile izlediği, hatta çoklarının korktuğu bir takım yıldırım deneyleri yapıyordu. O yıl henüz 43 yaşındaydı ve hayallerini birer birer gerçekleştiriyordu.5
Röportajda geçen diğer bir ifade ise aynen şu şekilde; “Tüm astronomik yasaların ortadan kalktığı ve matematiksel denklemlerin işe yaramadığı, değişime uğramayan bir yıldız keşfettim. Bu yıldız bu galakside. Boyutu bir elma kadar, ağırlığı ise tüm Güneş Sistemi’miz kadar”. Yani diyor ki; “karadelikleri ben buldum”. Oysa 1783 yılında Cambridge öğretim görevlisi John Michell Londra Kraliyet Topluluğu’nun Felsefi Faaliyetleri dergisinde “yeterli ölçüde yoğun ve kütleli bir yıldızın ışığın kaçamayacağı yeğinlikte bir kütle çekim alanı” konusunu dile getiren makale yayınladı. Yani bunu Tesla bulmuş olamaz. Ayrıca bugünkü anlamda öne çıkan “karadelik” fikri ise henüz çok yeni. 1969 yılında John Wheeler tarafından adlandırılıyor.6
Ben burada yalnızca Türkçe metin üzerindeki tutarsızlıkların bir kaçını ele aldım, İngilizce metinde çok daha fazla çürütülecek malzeme var ama bu kadarının yeterli olduğunu düşünüyorum. Bu konunun beni rahatsız eden diğer yüzü ise adeta bir senaryo halinde kurgulanmış olması. Kim, neden bu yalanları söyler diye insan düşünmeden edemiyor. Ancak onun da yanıtı buldum.
Bu röportaj hikayesi özünde çok masum bir tiyatro oyununa dayanıyor. Stevan Peşiç adında Sırp bir yazarın “Tesla: veya Meleklerin Uyarlanması” adlı eserinden çıkıyor7. Tesla’yı oyununda abartarak ve gerçeklere sadık kalmadan anlatan Peşiç’in oyunu ilk olarak 1995’te Belgrad’da ve ardından dünyanın bir çok yerinde oynanıyor. Oyun 2001’de8 ve 2014’te9 film olarak da vizyona giriyor. İsteyenler oyunu ve filmi internetten izleyebilirler.
Tesla’nın düzmece röportajının bir diğer esin kaynağı ise gerçek bir röportaj olabilir. Samuel Cohen tarafından gerçekleştirilen “Elektrik Sihirbazı” adlı röportaj belgelidir10.
Bütün bunlar dışında gizli bir belge, fotoğraf, ya da röportaj çıkarsa onu yayınlayacak olan ancak Tesla’nın belgelerine el koyan Amerikan ulusal güvenliğidir. Bir çok belge yayınlanmamasına rağmen FBI arşivindeki11 Tesla’ya ait belgelerin bir kısmı şu an herkes açık olarak yayınlanmaktadır.
Tesla insanlığın geleceğini şekillendiren harika buluşlar yapmıştır ancak o da herkes gibi bir insandır. Yalanlar ile itibarsızlaştırılması ve bilginin kirletilerek bilimin çarpıtılması kimseye bir kazanç sağlamayacaktır.
Bilimi gerçekten bilim için mücadele veren internet betiklerinden takip etmenizde de yarar vardır.
Kaynakça
1 Nikola Tesla’s most extraordinary interview hidden for 116 years, http://ewao.com/2017/02/20/nikola-teslas-extraordinary-interview-hidden-116-years/
2 Nikola Tesla’nın 116 yıl sonra ortaya çıkan röportajı, http://www.webtekno.com/esla-roportaji-h25545.html
3 Nikola Tesla: “Everything is the Light” – Interview with Nikola Tesla from 1899, http://www.theeventchronicle.com/study/nikola-tesla-everything-is-the-light-interview-with-nikola-tesla-from-1899/
4 Michio Kaku, 2004, Einstein’ın Evreni, Sf 13-60
5 Margaret Cheney, 1981, Zamanın Ötesindeki Deha Tesla, Sf 141-146
6 Stephen Hawking, 1996, Zamanın Kısa Tarihi, Sf 109-110
7 Tesla or the Adaptation of an Angel, https://www.youtube.com/watch?v=rL_5JLkzV_4
8 Tesla ili prilagodjavanje andjela, 2001, http://www.imdb.com/title/tt0288842/
9 Tesla ili prilagodjavanje andjela, 2014, http://www.imdb.com/title/tt3875232/
10 Samuel Cohen, Haziran 1915, The Electrical Experimenter Dergisi, Sf 39
11 FBI İnternet Arşivi, https://vault.fbi.gov/nikola-tesla/Nikola%20Tesla%20Part%2001%20of%2003/view
Yorumla