Bilindiği gibi ülkemizde Ar-Ge ve üretim konusunda ciddi bir eksiklik söz konusu. İyi mühendisler yetiştiremiyoruz ya da yetiştirdiğimiz mühendisleri değerlendiremiyoruz. Ancak her türlü sıkıntıya rağmen İTÜ’lü gençlerin gerçekleştirdiği Astero Projesi büyük umutlar vaad ediyor.
Astero Projesi Nedir?
Astero, herhangi bir uzvunu kaybetmiş çocuklara 3D (3 Boyutlu) yazıcılarda çok düşük maliyetlerle fonksiyonel protez uzuvlar basan bir sosyal sorumluluk projesidir.
Ticari protezler günümüzde on binlerce dolara satılmaktadır. Bu protezler alınsa bile çocuklar çok hızlı büyüdüğünden 1-2 yıl içinde çocuk proteze sığmamaya başlamakta ve protezin değiştirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla çoğu ailenin çocuğuna protez kol, bacak yaptırmaya gücü yetmemektedir. Bu çocuklar hayatlarının en güzel yıllarını engelli olarak yaşamaya mahkum kalmaktadırlar. Astero, ürettiği protezleri çocuklara tamamen ücretsiz bir şekilde ulaştırarak bu sorunu çözmeye amaçlar.
Astero’nun geliştiricileri üretim yöntemlerini internet sitelerinde şöyle özetliyor;
“Ürettiğimiz eller açık kaynaklı olup, geliştirilmeleri 2 yıldır süren bir süreçtir. ABD bazlı olan E-nable kuruluşuyla beraber gidilmektedir. Astero olarak E-nable tarafından üretilmiş, protez çeşitlerini geliştirmekteyiz. Ayrıca Robotel kuruluşuyla beraber Türkiye’de bu hareketi yaymaya ve mümkün olduğunca çok çocuğa ulaşmaya çalışmaktayız.”
Astero, bir uzvunu kaybetmiş çocuklara 3D yazıcılarda çok düşük maliyetlerle fonksiyonel protez uzuvlar basan sosyal sorumluluk projesidir.
— asterobiyonik (@asterobiyonik) August 29, 2016
Astero ismi deniz yıldızından yola çıkılarak verilmiş bir isimdir.
— asterobiyonik (@asterobiyonik) August 29, 2016
Deniz yıldızı Asteroidea sınıfına ait bir omurgasızdır ve kopan her bir parçası kendi kendini yenileyebilmektedir.
— asterobiyonik (@asterobiyonik) August 29, 2016
Bizler de proje doğrultusunda çocuklarımıza uzuv sağlayarak hayatlarında yepyeni bir pencere açabilmeyi umut ediyoruz.
— asterobiyonik (@asterobiyonik) August 29, 2016
Kurucu ekip üyelerinin tamamı gönüllü İTÜ son sınıf öğrencileri olup İTÜ Çekirdek bünyesinde gelişimlerini sürdürmektedirler.
— asterobiyonik (@asterobiyonik) August 29, 2016
imkanımız vardır. Dirsek altından sonra olan sakatlığa göre de
kullanılabilecek modeller değişmektedir.
çocuklar için üretildiğinden onların büyümesine göre protez
kişiye öngörülemeyecek bir süreden sonra sığmayabilir.
Ama bu durumu göz önünde bulundurmazsak protez için
1-2 yıl gibi bir kullanım süresi öngörüyoruz.
İTÜ’lü gençlerin tasarısını desteklemek ve tasarının detaylarını incelemek için Astero Biyonik sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Gerçekleştirdikleri bu güzel tasarı ve duyarlılıkları için bir bilim tutkunu olarak gurur duyuyorum. Bilim, teknoloji, bilgi, sorumluluk ve duyarlılık ancak bu kadar güzel olabilir. Bilimdili olarak Astero Biyonik tasarısının yaygınlaşması için herkesi daha fazla paylaşmaya ve insanları bilgilendirmeye davet ediyoruz.
Yorumla