Nikola Tesla’yı duymayan artık kalmadı. Eğer mağarada yaşamıyorsanız bu inanılmaz adamın ortaya koyduğu buluşların neredeyse hepsini kullanıyorsunuz demektir. Başta alternatif akım, radyo, uzaktan kumanda, radar ve motorlar olmak üzere yaşamımızın hemen her noktasında imzası var.
Başarıları ve başarısızlıklarıyla ölümünden uzun yıllar sonra kıymeti anlaşılan bilge kişi, 1919 yılında bir özyaşamöyküsü kaleme aldı. Buluşlarım (My Inventions) adlı kitapta Bay Tesla tasarılarıyla ilgili inanılmaz öngörülerde bulunuyor. Öyleyse Tesla’nın kendi kaleminden çıkan o fikirlere yolculuk etmek gerekir.
Bildiğiniz üzere kablosuz elektrik aktarımı düşleriyle ömrünü geçiren Tesla, Kolorado’da dev bir Tesla Bobini inşa etmiş ve çılgınca deneyler yapmıştı. Bu deneylerin ardından ortaya koyduğu “Dünya Sistemi” adlı fikirlerini hayata geçirmek için beş temel belirlemişti. Dahi bu temelleri şöyle sıralıyor;
- Tesla Transformatörü: Bu alet elektriksel titreşimlerin üretilmesinde savaş döneminde silah tozunun bulunması kadar önemlidir. Mucit, bu aletle, sıradan yollarla üretilmiş olanlardan çok daha güçlü dalgalar ve otuz metreden daha uzun kıvılcımlar üretmiştir. (yapay yıldırım)
- Güçlü Verici: Bu, Tesla’nın en iyi buluşudur ve özellikle yerküreyi uyarmak için adapte edilmiş özgün bir transformatördür. Astronomik gözlem için teleskop neyse bu da elektrik enerjisinin iletilmesi için aynı şeydir. Bu muhteşem alet ile mucit, yıldırımdan bile daha şiddetli elektrik hareketleri ve dünyanın çevresinde iki yüzden fazla elektrik lambası yakabilecek kadar dalga üretmiştir.
- Tesla Kablosuz Sistemi: Bu yapı çeşitli iyileştirmelerden oluşmuştur ve elektrik enerjisini ekonomik bir şekilde başka bir mesafeye kablo olmadan iletebilen tek yöntemdir. Mucit tarafından Kolorado’da kurulmuş, yüksek devinime iye bir deney alanında özenle yapılan sınama ve ölçümler, istenen her miktarda gücün dünya çapında dahi sadece yüzde bir-ikilik kayıpla iletilebileceğini göstermiştir.
- Bireyselleştirme Sanatı: Bu buluş, sinyallerin ya da işlevli ve işlevsiz açıdan gizli iletilerin güvenli ve girişimsiz iletilmesini mümkün kılar. Her sinyal tıpkı bir bireymişçesine özgün ve karıştırılamaz bir kimliğe sahiptir ve sayısız istasyon ve aracın aynı anda ve birbirini rahatsız etmeden işletilmesi mümkündür.
- Karasal Sabit Dalgalar: Yaygın bir şekilde açıklanmakta olan bu muhteşem buluşun anlamı Dünya’nın belli bir yükseklikteki elektrik titreşimlerine tıpkı diyapazonun belli dalgalara verdiği gibi tepki vermesidir. Dünya’yı uyaran bu özel elektrik titreşimler hem ticari hem de diğer açılardan çok önemli kullanım alanlarında faydalı olabilir.
Kitabında anlattığı bu beş temel buluştan sonra Dünya Sistemi’ni dokuz ay içerisinde hayata geçirebileceğini yazmıştır. Bu elektrik santrali sayesinde on milyon beygir gücüne ulaşmayı hedeflemiştir. Bu güç ile hiç yeni masraflar çıkarmadan sağlamak istediği faydalar şunlardır;
- Tüm dünyadaki mevcut telgraf trafiğinin ya da ofislerinin birbirine bağlanması.
- Güvenli ve gizli bir devlet telgraf sisteminin oluşturulması.
- Tüm dünyadaki mevcut telefon trafiğinin ya da ofislerinin birbirine bağlanması.
- Basınla bağlantılı şekilde genel haberlerin telgraf ya da telefon aracılığı ile tüm dünyaya dağıtılması.
- Özel kullanım için bir “Dünya sistemi” bilgi ileti ağının kurulması.
- Dünyadaki tüm borsa takip sistemlerinin birleştirilmesi.
- Müzik paylaşımı için bir Dünya Sistemi’nin kurulması.
- Ucuz saatler kullanarak zamanın evrensel kaydını astronomik bir doğrulukla ve ayrıca çaba gerektirmeden gerçekleştirme.
- Daktilo edilmiş ya da elle yazılmış karakter, harf, çek ve benzerlerinin dünya çapında iletimi.
- Gemilerin yönlerini pusula olmadan bulabilmeleri ve ayrıca deniz araçlarının tam yerini, saatini ve hızını belirleyebilecek ve böylece kaza ve felaketleri onaylayacak bir evrensel denizcilik servisinin oluşturulması.
- Dünya’nın kara ve deniz haritasını oluşturacak bir sistemin açılışı.
- Fotoğraf, çizim ve kayıtların dünya çapında çoğaltılması.
ve dahası …
Bu okuduklarınız size tanıdık geldi mi? Tesla’nın okuduğunuz bu fikirlerinin hepsi şu an kullanılıyor ve hala geliştirmeye devam ediliyor. Bugüne bakacak olursak bay dahinin öngörülerini şöyle listeleyebiliriz;
- İnternet
- Kripto iletişim
- Mobil ağlar
- Sosyal Medya
- Çevrimiçi borsa
- Youtube, fizy, spotify vb.
- Şebekeye bağlı telefonlarımızın saatleri ve eşzamanlı çalışması
- İnternet bankacılığı, mobil EFT, Havale ve çeşitli para transferleri
- GPS, Navigasyon.
- Google Earth, Google Haritalar.
- Instagram, snapchat, Flickr vb.
- Her şeyin bilgisayar mantığıyla kontrolü
Nikola Tesla’nın 1919’da ortaya koyduğu ışıltılı gelecek daha bir çok sürprize gebe. Kendisini zamanın ötesinde gören bu adamın gizemli bir yanı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Öyleyse Tesla’nın şu sözleriyle bitirelim, “İnsanların pek çoğu çevrelerinde ve içlerinde neler olduğunu asla fark etmiyorlar ve sadece bu yüzden genç yaşta hastalanıp ölüyorlar. Çok sıradan günlük oluşumlar onlara gizemli ve açıklanamaz görünüyor.”
Yorumla