TEKNOLOJİ

İnternetinizin Performansını Nasıl Artırırsınız? İşte Size Birkaç İpucu!

İnternet ihtiyacının ve kullanımının tüm dünyada arttığı bir dönemdeyiz. Neredeyse tüm aktivitelerimizi internet üzerinden yapar hale geldik. Bu yoğun kullanım internet hızlarını da doğal olarak etkiliyor.

Evlerimizde bulunan interneti hiçbir dönemde bu kadar yoğun kullanmamıştık. Gün içerisinde aynı anda çekirdek bir ailede bile birçok cihazla ev internetine bağlanıyoruz. Bunu bir de bulunduğumuz bölgeye uyarlarsak aynı sokak üzerinde yüzlerce kullanıcının bağlandığı anlamına geliyor. Kullanımın artmasıyla da bölgesel olarak internet performansı düşebiliyor. Ancak ev içerisindeyiz ve bir şekilde internet kullanmaya devam etmemiz gerekiyor, nasıl daha iyi bir performans alabilirsiniz?

Kablosuz olma fikri daha özgürlükçü gelebilir ancak birçok teknoloji kabloya bağımlı ya da kablo ile daha iyi performans gösteriyor. Bu teknolojilerden biri de internet. Evet, kablosuz internet çok rahat. Bunu kabul etmek gerek. Telefondan tabletten ve istediğimiz yerden bağlanabiliyoruz. Oldukça pratik. Hatta normal bir zamanda bu bizim için fazlasıyla yeterli bir hız da sağlıyor. İçerisinde bulunduğumuz dönemde ise kablosuz bağlantı performans kayıplarını çoğaltıyor. Bu performans kayıpları her zaman yaşanan bir şey olsa da günlük hayatımızı çok etkilemiyordu. Özellikle interneti sadece tarayıcıda tur atmak, bir şeyler okumak veya müzik dinlemek için kullananlar bu performans kayıplarından hiç etkilenmezlerdi. Yoğun internet kullanımlarında hissedilen performans kayıpları şu an açık bir şekilde çoğu kullanıcı tarafından hissediliyor.

Kablosuz internetin performansı pek çok değişkene bağlı olduğu için kayıplar daha çok yaşanabiliyor. Mesela modeminizin yanında bulunan ayna bile performansını etkileyebilir. Çevrenizde kablosuz internet kullananlar fazlaysa veya modeminiz evinizin bir ucundaysa yine performans kayıpları yaşamanız çok normal. Bunun sebebi ise kablosuz internet, modemimizden yayılan dalgalar sayesinde vardır. Aynı radyo dalgaları gibi düşünebiliriz. Belli bir kanal üzerinden yayılan bu dalgalar ile internete bağlanırız. Modemlerde ortalama 13 ya da 14 adet ayrı kanal vardır. Dalgalar bu kanallardan yayılır. Ancak birçok modem aynı kanalı kullanır. Bunu dört şeritli bir yol olarak düşünebiliriz. Eğer herkes tek bir şeritten gitmeye kalkarsa trafik oluşur. Kablosuz internette de herkes aynı kanaldan bağlanınca benzer bir trafik meydana geliyor.

Peki Daha İyi İnternet İçin Ne Yapabiliriz?

1- En İyi Çözüm: Kablolu İnternet

Bu sorunların en köklü çözümü de kablolu internete geçmek. Oldukça kolay olan bu geçiş sayesinde veri kaybınız azalır ve hızlarınız yükselir. Dediğimiz gibi kablosuz internet her ne kadar gelişmiş ve güzel bir teknoloji olsa da henüz kablolu internet verimliliğine ulaşabilmiş değil. Kablolu internet sadece hızınızı yükseltmekle kalmaz size daha stabil bir hız sağlar. Kablosuz internette çeşitli kopmalar veya yüksek hız değişimleri görülebiliyor. Kablolu internette bunları minimuma indirebilirsiniz. Bu sisteme geçmek sanıldığı kadar da zor değil. Ethernet kablosu olarak bilinen CAT5 kablosunun bir ucunu modemde Ethernet portuna bir diğer ucunu da bilgisayara taktığınız anda kablolu internetiniz hazır! Başka herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Ama tabi birden fazla bilgisayarda kablolu internet kullanmak istiyor ve modeminizde buna yetecek kadar Ethernet portu yoksa küçük bir işleme daha ihtiyacınız var. “Switch” adı verilen bir cihaz yardımı ile Ethernet portunuzu çoğaltabilirsiniz. Yine Ethernet kablonuzun bir ucunu modeme diğer ucunu da switch’e takmanız gerekiyor. Ardından tüm bilgisayarlar için bir adet Ethernet kablosunu swicth’e bağlayarak internete bağlanabilirsiniz.

2- Modeminizin Çevresini Boş Bırakın

Kablo temin edemediğinizde ise yapabileceğiniz birçok iyileştirme yöntemi var. Mesela işe modemin çevresini biraz boşaltarak başlayabilirsiniz. Modemin yaydığı dalgalar çevresinde bulunan eşyalardan etkilenebilir. Tabii her eşya etkilemese de bazı eşyalar modeminizin performansını düşürebiliyor.

  • Modeminizi yüksek bir yere koyun. Mesela bir raf ya da kitaplık olabilir. Aşağıda yer alması sinyallerin verimliliğini azaltabilir.
  • Çevresinde çok fazla eşya bulundurmayın. İçeriğinde metal bulunan eşyalar sinyallerin gücünü oldukça etkiler. Mesela genelde aynaların arkasında metal yüzeyler kullanılır. Ayrıca duvarların fayansla kaplı olduğu bir yerde bulunuyorsa modeminiz yine kötü sonuçlar alabilirsiniz. Yani siz siz olun metal ve fayans gibi malzemelerden modemi uzak tutun.
  • Tüm bu eşyaların haricinde aslında en çok dikkat edilmesi gereken nokta duvarlar. Evin içerisinde modem ile aranızda çok fazla duvar varsa sinyallerin gücü düşer. Bu noktada mümkün olduğunca modeme yakın olmak en iyisi. Eğer tek başınıza değil de ortak kullanıyorsanız da başka bir madde de bahsettiğimiz gibi evin orta noktasında tutmak en iyi sonucu verir.

3- Modeminiz Destekliyorsa 5GHz Kullanın

Bazı modemler çift bant adı verilen bir özelliğe sahiptir. Bu özellik modemin iki farklı frekansta çalışmasını sağlar; 2.4 GHz ve 5 GHz. Eğer modeminiz destekliyorsa modem arayüzüne girip işlemi yapabilirsiniz. Tarayıcınıza 192.168.1.1 yazarak arayüze ulaşın. Ardından menüden “Kablosuz Ağ Ayarları” kısmına tıklayın. Burada yer alan “Band” bölümünden 5 GHz’yi seçin. Bu frekansta daha az cihaz vardır. Dolayısıyla az cihaz daha hızlı internet demek!

5 GHz kapasitesi daha geniş olduğu için daha iyi sonuçlar verir. Özellikle ülkemizde 2.4 GHz oldukça yoğun kullanım altında. Trafikten kaçmak için 5 GHz güzel bir seçenek. Tabii bu kanala geçerken de manuel seçim yapmanız gerekiyor. Çünkü özellikle telefonlar otomatik olarak 2.4 GHz’den bağlanır. Siz bir kere ayarlasanız dahi bir açıp kapattığınız anda yeniden 2.4’e bağlanacaktır. Bunu manuel olarak cihazlarınızda düzenli olarak seçebileceğiniz gibi iki kanalı iki farklı wifi olarak da kullanabilirsiniz. Kablosuz ağ ayarlarınızdan yeni bir wifi oluşturarak biri 2.4 GHz diğerini 5 GHz olarak adlandırırsanız cihazlarınızdan direkt olarak seçim yapmanız kolaylaşır.

4- Modeminiz Evinizin Neresinde Duruyor?

Modemin evinizdeki en iyi konumu, orta noktadır. Böylece evinizin her yerinden internete bağlanabilirsiniz.

  • İnternete bağlandığınız cihaz modemden uzaklaştıkça performans kaybı yaşarsınız. Modem bir uçta siz bir uçta olursanız internet hızınız istediği kadar yüksek olsun yeterli sinyal alamayınca performans kaybı yaşarsınız.
  • Evinizin bir ucunda duran modemler, komşu binalarda yer alan modemlerin sinyalleri ile çakışabilir. Yine bu da performans kaybına sebep olur.
  • maddede bahsettiğimiz gibi ne kadar az duvar o kadar güçlü sinyal demektir! Eğer interneti tek başınıza kullanıyorsanız modeme mümkün olduğunca yakın olun. Ama ortak kullanımsa ve evinizin her yerinden internete bağlanan birileri varsa orta nokta çok idealdir.

5- Wifi Güçlendirici Edinebilirsiniz

Bulunduğunuz yerde eğer modeme çok uzaksanız performans kaybı yaşamanız çok muhtemeldir. Evinizde veya ofisinizde modemi yakınlaştıramıyorsanız bir wifi güçlendirici edinerek daha güçlü sinyaller alabilirsiniz.

  • Pek çok markada bulunan bu ürünler wifi menzilinizi genişletir. Modelden modele farklılık gösterse de temel amaç bilgisayarınıza yakın bir yerde bu güçlendiriciyi kullanarak daha güçlü sinyaller almak. Bazı modeller USB girişi ile bilgisayara bağlanırken bazı modeller direk kablosuz olarak çalışabiliyor. Küçük ama etkili olan bu cihazlardan edinmek etkili bir alternatiftir.
  • Bu ürünlerden tercih ederken tekrarlayıcı özelliğe sahip olanları değil de mesh özelliğe sahip olanları kullanmak daha etkilidir. Mesela yukarıda bahsettiğimiz 2.4 GHz ve 5 GHz arasında otomatik geçiş yapan güçlendiriciler bulunuyor. Ayrıca internete bağlandığınız cihazının nerede olduğunu algılayarak o bölgeye daha yoğun dalga verirler. Kısacası bu akıllı ürünler size en optimum bağlantıyı sağlar. Her ürün ne yazık ki bu performansı göstermiyor. O sebeple ürün tercihi yaparken dikkatli olmak ve mesh özellikli bir güçlendirici almanızı tavsiye ediyoruz.

6- Modeminizi Haftada Bir Kapatıp Açın

Modeminizi ortalama haftada bir kere kapatıp açmanız gerekir. Sadece güç düğmesinden kapatıp 30-40 sn. bekledikten sonra tekrar açmanız yeterli. Basit ama etkili bu yöntem için sadece deneyin ve etkisini görün diyoruz!

7- Eski Teknolojiyi Kullanan Cihazları Yenileyin

Teknoloji her an değişiyor. Tabii bunun hızına yetişmek de bir o kadar zorlaşıyor. Ancak çok eski teknolojileri kullanmak özellikle internet konusunda kötü performans almanıza neden olabilir. 11N ve 11G teknolojilerinin artık güncel versiyonları var. Bu eski teknolojiler yerine yenilerini kullanmak daha iyi verim almanızı sağlar.

8- Modeminizin Güncelliğinden Emin Olun!

Yazılımsal olarak güncel bir modem kullanmak da internet ağınızı etkiler. Modeminizin firmware güncellemesini yapmayı atlamayın. Çoğunlukla bu işlem modem arayüzünden yapılır. Tüm modem üreticileri en son sürümü kullanmayı tavsiye eder.

Kullandığınız modemin markasının internet sitesinde yer alan en günce firmware sürümünü indirmeniz gerekir. Her marka kendi internet sitesinde bu sürümü yayınlar. Bunu indirdikten sonra modem arayüzüne tarayıcınıza 192.168.1.1 yazarak ulaşın. Ardından Firmware güncellemesi seçeneğini bulmanız gerekiyor. Tam olarak hangi menü altında olduğunu belirtemiyoruz çünkü her marka kendi farklı arayüzünü kullanıyor. Güncelleme kısmına geldikten sonra oradan dosya yükleme seçeneği çıkar. İndirdiğiniz dosyayı yükleyip güncelle dedikten sonra modem kendini resetler. Ardından işlemler tamam!

9- Modeminizi Üç Yılda Bir Yenileyin!

Modeminizi ortalama 3-5 yılda bir yenilemek performansınızı artırabilir. Teknolojinin sürekli geliştiği bir dönemdeyiz. Bu sebeple eski ürünler bazen performans kaybına yol açabilir. Ayrıca 7 gün 24 saat çalıştıklarını da varsayarsak bir hayli efor sarf ediyorlar. Ayrıca yukarıda bahsettiğimiz eski teknolojileri kullanmak modemler için de geçerli. 11AC / wifi 5 destekleyen modemler kullanmak internetinizden en yüksek performansı almanızı sağlar.

Tüm bu işlemlerin ardından internet performansınızda bir iyileşme olacaktır. Yöntemleri dikkatle uygulamaya gayret gösterin.

Kaynak:Turknet

İdris Kılıçaslan

Gazi Üniversitesi Tarih Öğretmenliği-Lisans
Gazi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-Yüksek Lisans
Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-Doktora

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...