#ÜlkeniSevBilimiSavun
#TürkçeBilimDilidir
9 Eylül 2016 tarihinde yayın hayatına başlayan Bilimdili, bilim tutkunu bir grup gencin çabaları ile popüler bilim alanında yayın yapan bir ortak bilişim ağı sitesi olarak ortaya çıkmıştır (Berkcan YALÇIN, Burak Cem VURAL, Adem IŞIKDERE, İdris KILIÇASLAN, Çoşkun PAKSOY, Sergen ÇİRKİN ve Saffet Alp YILMAZ). Pek çok dil ve lehçeden çevirilerin yanında yayınlanan telif çalışmalarla da Bilimdili, günlük 5000 tıklanmanın üzerinde bir seviyeye ulaşmıştır. Erişmiş olduğu yetkinlik ve etkinlik ile Bilimdili, kısa sürede birçok benzeri site ve yayın kuruluşuna kaynaklık teşkil eder olmuştur. Dört yıl boyunca Bilimdili.com adlı site ile yayın yapan Bilimdili ekibi, 14 Şubat 2019 tarihinden itibaren Bilimdili Derneği adı altında dernekleşerek gelişimini taçlandırmıştır.
Hem sosyal bilimler hem de fen bilimleri alanlarında yayın yapan Bilimdili, bir taraftan Türk dilinde bilimlik bilgi üretip Türkçe bilgi birikiminin artmasında katkıda bulunmayı hedeflerken diğer taraftan da düzenlediği ve katıldığı birtakım bilimlik faaliyetlerle Türkiye’de ve Türk dünyasında bilimin gelişmesine ve toplumlarda bilimlik bilincin oluşmasına katıkta bulunmaktadır.
Bilimdili tarafından Arkeolog Sergen ÇİRKİN öncülüğünde düzenlenen “Altay Halklarının Dilsel ve Tarihsel Köken Sorunları” adlı çalıştay, farklı dallarda araştırmalar yürüten bilim insanlarının bir araya gelmesine vesile olmuştur…
Bilimdili, 18-24 Eylül 2017 tarihleri arasında, Seul Belediyesi’nin maddi katkılarıyla, Güney Kore’nin başkenti Seul’de Eurasia Culture Economic Instıtute ‘Avrasya Kültür ve Ekonomi Enstitüsü’ tarafından düzenlenen “Altay Kültür Festivali” adlı etkinliğe katılmıştır. Festivalin öncülüğünü ev sahibi kuruluştan Sung Hee CHO ve Hande KAVARNALI ile Bilimdili adına Saffet Alp YILMAZ üstlenmişlerdir.
Bilimdili, ayrıca 21-24 Mart 2019 tarihlerinde, Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Raif Denktaş anısına Girne’de düzenlenen I. Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Sempozyumu’nun düzenleyicileri arasında bulunmuştur. On dört ayrı ülkeden yüz yirmi katılımcının hazır bulunduğu sempozyum, bir taraftan Kıbrıs araştırmaları alanında pek çok çalışmanın ortaya çıkmasına vesile olurken diğer taraftan da bilim insanları ile sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmesi bakımından oldukça önemli bir görev ifa etmiştir.
Bilimdili’nin katkıda bulunduğu bir diğer önemli uluslararası faaliyet, 22-25 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenen “17. Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı” olmuştur. Türk Halkları Konseyi ve Dünya Türk Gençler Birliği’nin işbirliği ile düzenlenen toplantıya Türk dünyasından pek çok devlet ve topluluktan temsilci katılmıştır. Bilimdili öncülerinden ve aynı zamanda Eskişehir Türk Dünyası Öğrenci Birliği Başkanı olan Saffet Alp YILMAZ, toplantıda önemli bir sunumda bulunmuştur.
Bilimdili, gerçekleştiği bu bilimlik faaliyetlerin yanında, düzenli aralıklarla gerçekleştirdiği kitap çekilişleri ile de kitapseverler arasında bilimlik bilincin yerleştirilmesine katkıda bulunmaktadır.
Bilimdili, yukarıda da zikredildiği üzere, 14. Şubat 2019 tarihinde Doç. Dr. Gökçe Yükselen PELER’in başkanlığında ve Arkeolog Sergen ÇİRKİN’in genel sekreterliğinde dernekleşme girişimini tamamlayarak dernek genel merkezini Kayseri’de kurmuştur. Ocak 2020’de Bilimdili Deneği genel merkezi Eskişehir’e taşınmış ve Genel Başkanlığa Saffet Alp YILMAZ getirilmiş, Doç. Dr. Gökçe Yükselen PELER ise Onursal Başkanlık unvanı ile taltif edilmiştir.
Bilimdili, bir taraftan kendi çatısı altında faaliyet gösterirken diğer taraftan da kardeş yayın organları ile ortaklıklar kurmaktadır. “Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi” ve “Uluslararası İdil – Ural ve Türkistan Araştırmaları Dergisi” adlı iki akademik dergi ile “Göçebe” adlı fikir, kültür, sanat ve edebiyat dergisi Billimdili’nin kardeş yayın kuruluşlarıdır.
Yorumla