Psikoloji

Narsistler Hatalarından Ders Çıkarmıyor!

Çoğu insan eylemlerinin istenmeyen bir şekilde sonuçlandığını fark ettiğinde, kararlarını sorgular ve “Bu sonucu önlemek için neyi yanlış yaptım?” diye sorma eğilimindedirler.

Narsistler ise hata yaptıklarında şöyle düşünür: “Bunun böyle olacağını kimse bilemezdi!”

Oregon Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre narsist insanlar hatalarını kabul etmiyor ve hatalarından ders almıyorlar.

Tüm insanlar bir yere kadar kendisini savunma içgüdüsüne sahip görünüyor. İnsanlar başarılarını kendilerine mal etme eğilimindeyken, başarısızlıklarının sebebini dış etmenlere bağlar. Narsist insanlar kendisinden başka insanların başarısızlıklarını ise o insanların eksikliklerine bağlar.

Alınan karar neticesinde:

Narsistler bunu daha fazla yapıyor. Çünkü narsistler diğer insanlardan daha iyi olduklarını düşünüyor. Başkalarının fikirlerini önemsemiyorlar, güvenmiyorlar. Narsistler diğer insanlardan üstün olduklarına inandıkları gibi, talep ettiklerini diğerlerinden daha fazla hak ettiklerine inanıyorlar.

Narsistler tahminlerinin doğru çıkması halinde “bunu başından beri biliyordum” derken, tahminlerinin yanlış çıkması halinde “bunu kimse tahmin edemezdi” tavrını takınıyor.

Narsistler doğru tahminde bulunsalar da yanılsalar da kendilerini daha ileriye taşıyacak fikir yürütmüyor ya da özeleştiri yapmıyorlar. Yanlış yaptıklarında doğrusunun ne olduğu konusunda merak sahibi değiller.

Narsistler ekip çalışması için uygun kişiler değildir. Onlar başkalarının başarısından kendilerine pay çıkartırlar, işler ters gittiğinde ise “benim hiçbir suçum yok” deyip sıyrılırlar. Böyle narsistlerin varlığı ekip içindeki moral durumunu olumsuz etkiler ve ekibin motivasyonunu aşağıya çeker.

Uzmanlara göre eğer narsist bir kişi karar verme pozisyonunda ise danışma organları ile mutlaka denge ve kontrol sağlanmalıdır.


Kaynak: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200722163223.htm

*Birebir çeviri değildir.

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...