Evren

Gökbilimcilere Süpernova Bulmada Yardımcı Olabilirsiniz

Avustralya Ulusal Üniversitesi bir çağrı yayınladı: Gökbilimcilerin daha fazla süpernovayı keşfetmelerine yardımcı olun. Amaç karmaşık görünse de yöntem aslında kolay. Süpernovalar kozmik kilometre taşları olarak kullanılır ve araştırmacılar aralarındaki mesafeleri ölçerek evrenin genişlemesiyle ilgili daha çok bilgi toplamayı amaçlarlar.

Proje Zooniverse adlı bilim portalının bir parçası. Konuyla ilgilenen kişilerden geçici gökyüzü harita anketlerindeki eski ve yeni görüntülerin karşılaştırılması ve farklılıkların bulunması istenecek. Bir süpernova kendi gökadasından sadece birkaç haftalık bir sürede daha parlak olabiliyor.

Araştırmacılar özellikle la tipi süpernovalarla ilgileniyorlar. Bu tür süpernovalar ikili bir sistemde oluşur; beyaz bir cüce, kendi kütlesi altında çökmüş olan bir arkadaşının enerjisini çalar. Bu cisimlerin her biri aynı parlaklığa sahiptir ve bilim insanları onların bize ne kadar parlak göründüklerinden yola çıkarak dünyaya olan uzaklıklarını ölçerler.

Bu yüzden onlara “standart mumlar” denir. Süpernovaların mesafelerini öğrenerek, bilim adamları galaksilerin evrendeki yerini daha iyi anlayabilir ve henüz çözülmeyen evren hakkındaki bazı temel soruları cevaplayabilir.

ANU Araştırma Astronomi ve Astrofizik Okulu’ndan Brad Tucker, yaptığı açıklamada “Patlayan yıldızları tüm Evrende belirteç olarak kullanarak, Evrenin nasıl büyüdüğünü ve ne yaptığını ölçebiliriz” dedi.”Böylece bu bilgiyi, evrenin ivmesinin nedeni olan karanlık enerjiyi daha iyi anlamak için kullanabiliriz.” diye ekledi. Kara enerji, evrenin genişlemesine neden olan gizemli kuvvettir. Karanlık maddenin ne olduğunu bilmiyoruz ancak etkilerini, yani kozmosun hızlandırılmış genişlemesini görüyoruz, bu yüzden mümkün olduğunca çok sayıda süpernovayı incelememiz gerekiyor.

Gökada başına her yüzyılda yaklaşık üç süpernova patlaması meydana geliyor ve en parlak oldukları süreç sadece birkaç hafta sürüyor. Ancakevrende milyarlarca gökada var. Bilim insanları ellerindeki binlerce görüntüyü tek tek inceleyemedikleri için gönüllülerden yardım almak istiyor.

“Binlerce tutkulu insan, bir bilim insanının tek başına birkaç yılda bitirebileceği işi çok daha kısa sürede bitirebilir.” diyor Tucker “Halkın gücü ile bu görüntüleri birkaç dakika içinde kontrol edebilir ve takip etmek için başka bir teleskop alabiliriz.”

ANU’dan Anais Möller, “Bir süpernova olduğu ortaya çıkarılan bir gökcismini tanımlayan ilk insanlar ortak keşifçiler olarak kamuoyuna tanıtılacaktır” dedi.

 

Kaynak
http://www.iflscience.com/space/now-everyone-can-help-astronomers-hunt-down-supernovae/
İçerikler

Haber Gözcüsü

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...