Dünya’da, mevsimlerin değişimi güneşin gölgesinin uzunluğu ile işaretlenebilir. Bu yaklaşım, aynı zamanda, büyük gezegenin gölgesinin her geçen gün daha da küçüldüğü Satürn’de de aynı.
Cassini sondasından gelen yeni bir fotoğraf, Satürn’ün gölgesinin gezegenin halka sisteminin büyük bir bölümünü örttüğünü gösteriyor. Ancak 2007’de Cassini’nin yolladığı görüntüler Satürn’ün gölgesinin halkaların tamamını örttüğünü gösteriyordu. Satürn Mayıs 2017’deki gündönümüne yaklaşırken gezegenin gölgesindeki kısalma devam edecek.
Satürn’ün Güneş’e göre açı ölçüsüyle 26,7 derece eğik olan ekseninden dolayı oluşan gölge, gezegenin çevresindeki halklardan orta A halkası olarak adlandırılan bölgeye doğru kısalıyor. NASA internet sitesinden yayınladığı fotoğrafta bu duruma dikkat çekti.
Gölge kısalmasının iç A halkasına kadar sürmesi, orta ve dış halkayı açıkta bırakması bekleniyor. Bu sürecin Mayıs ayının bitimine kadar süreceği düşünülüyor.
Cassini, en son 2009’un Ağustos ayında yaşanan güz gün dönümü öncesinde gölgeyi uzarken görüntülemişti. Gölge o zamandan bu yana kısalmaya devam etti.
Uzaya 1997 yılında fırlatılan Cassini, Satürn’e ulaştığı 2004 yılından bu yana gezegen yörüngesindeki keşif faaliyeti yürütüyor. Uydu, NASA’daki misyon planlayıcılarının “büyük final” adını verdiği keşif yolculuğunun son evresinde gezegen ile halkaları arasındaki yaklaşık 2 bin kilometre genişliğindeki bölgede yapacağı son 22 turun ardından, 15 Eylül’de gezegen yüzeyine nihai bir dalış yaparak, Satürn’ün atmosferinde yok olacak.
Yorumla