Evren

NASA’dan Yerçekimsel Kırılmaya Bir Örnek

Abell 370 gökadası

NASA’nın yakaladığı Abell 370 adlı galaksi kümelenmesinin yeni bir görüntüsünde, Habıl (Hubble) Uzay teleskobu, Albırt Aynştayn (Albert Einstein) tarafından ilk kez teorize edilen bir fenomen olan yerçekimsel kırılmanın dikkate değer bir örneğini görüntüledi.

Ceyms Veb (James Webb) Uzay Teleskobunun lansmanından sadece bir yıl uzaktayız ancak öncülü Habıl, henüz emekliliğe pek hazır görünmüyor. 27 yıllık deneyime sahip teleskobun bize hala gösterecek çok şeyi var. Yakın bir zamanda 6 milyar ışık yılı uzaklıkta bir alanın yüksek çözünürlüklü fotoğrafını çekti.

Görüntü binlerce galaksiyi içeriyor ve bu, yerçekimsel kırılmanın nefes kesici bir örneği. Bu fenomen ilk kez görelilik teorisinin bir parçası olarak Albırt Aynştayn tarafından teorize edildi.

Abell 370 olarak bilinen bir dizi galaksinin kütlesi o kadar büyük ki, arkasındaki galaksilerden gelen ışığı çarpıtarak bozulmasını sağlıyor. Habıl gökyüzünün bir alanını gördüğünde, orijinal galaksi kümesini görmekle kalmaz aynı zamanda gökadaların çok ötesinden gelen ışığı da alır. Hatta, bu yeni görüntüde sergilenen galaksilerden biri aslında 13 milyar ışıkyılı uzaklıkta ve aynı fotoğrafta birden fazla yerde olduğu görülüyor. Yerçekimsel Kırılma’nın tuhaf doğal olgusu olmadan, gökbilimciler uzak mesafedeki bu galaksilerin detaylı görüntülerini elde edemezlerdi.

Ceyms Veb Uzay Teleskobu çalışmaya başladığında, evrenimizin en uzak noktalarından yeni ve daha detaylı görüntüler sunmak için doğa kanunlarıyla birlikte çalışılacaktır.

Fotoğraf’ın büyük halini buradan edinebilirsiniz.

 

Kaynaklar: cbcnews, futurism

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...