Bu görüntüler, Satürn’ün ünlü halkalarının şimdiye kadar gördüğümüz en yakın görüntüsü; bu da bilim insanlarına astronomik özelliklerinden ve göz kamaştırıcı güzel görüntülerinden bazılarını gözlemleme şansını veriyor. Yeni çıkan görüntüler, NASA’nın Cassini uzay aracı tarafından çekildi.
California’daki SETI Enstitüsü’ndeki bir bilim adamı Matthew Tiscareno yaptığı açıklamada, “Bu yakın çekim, Satürn’ün halkalarına tamamen yeni bir pencere açılmasını temsil ediyor ve önümüzdeki birkaç ay boyunca kameralarımızı gezegene yakın halkaların diğer bölümlerine çevirdiğimizde daha da heyecan verici veriler bekliyoruz” dedi.
Bu fotoğrafta, halkanın içine gömülmüş uyducukların yerçekiminin neden olduğu parazitler olan “pervane” adı verilen yapıları göstermektedir. Halkaların içindeki grenli yapılar olarak görülen ve taneciklerin yığılmasından kaynaklanan “kamış” adı verilen yapıları da görebilirsiniz.
Yeni çekilen bu fotoğrafların son yirmi yıldır ellerine geçen en detaylı fotoğraflar olduğunu söyleyen Cassini Görüntüleme Ekip Başkanı Uzay Bilimleri Enstitüsünden bilim adamı Carolyn Porco bu fotoğrafların çekilmesini planlayan kişi olmasına rağmen ellerine geçen sonucun beklediğinden çok daha detaylı olduğu için çok şaşırdığını söyledi.
Cassini’nin 20 yıllık misyonu bu yılın eylül ayında sona erecek. 26 Nisan’dan itibaren, uzay aracı “Yüce Son” ( The Grand Fianle) adlı bir aşamaya geçecek ve bir dizi yörünge üzerinden Satürn’ün en iç halkasına girip çıkacak. Ardından, son aşama olarak Satürn’e doğru bir dalış gerçekleştirecek ve tarihin tozlu sayfalarındaki yerini alacak.
Bu görüntülerin kanıtladığı gibi insanlığa iyi hizmet ettin, Cassini.
Yorumla