Antropoloji Arkeoloji Canlı Bilimi

Homo Naledi Sert Yüzeyli Besinlerle Beslenmiş

Bilim adamları Homo Naledi canlısının dişlerindeki hasarların pütürlü bitki kökleri veya sert kabuklu besinleri tüketmekten oluştuğuna inanıyorlar.

Antropolog Ian Towle ve çalışma arkadaşları Homo Naledinin dişlerinin insansı canlı türleri arasındaki diğer canlıların dişlerine göre daha fazla zarar görmüş olduğunu söyledi.  Amerikan Fiziksel Antropoloji Yayını’nda çalışan bilim adamları dişlerdeki bu tür hasarların çiğ bitki kökü gibi pütürlü veya sert cisimleri çiğneme ve ısırma kaynaklı oluştuğunu bildirdiler.

İngiltere’deki Livırpul Con Murs Üniversitesi’nde (Liverpool John Moores) görev yapan Towle, ‘’H. Naledi’nin kabuklu yemişler gibi sert ve dayanıklı besinler ya da kum gibi şeylerle beslenmiş olma ihtimali çok yüksek.’’ dedi.

Naledi fosilleri 236.000 ila 335.000 yıl önce yaşamış bir türe aittir. Bu türün insana benzeyen bir vücudu, insanınkine kıyasla daha küçük bir beyni ve ağaçlara tırmanabilmeleri için kıvrık parmakları vardı. Bu türün fosillerine ilk kez Güney Afrika’da bulunan toprak altındaki Dinaledi oyuğunda rastlanılmıştır.

Towle’nin ekibi Dinaledi oyuğunda bulunan 156 dişin 126’sını inceledi. Bu buluntular en az 12 ayrı kişiye aitti ve aralarındaki dokuz canlının en az bir hasar görmüş dişi vardı.

Ekip bu türe ait canlıların dişlerinin %44’ünde hasar mevcut olduğunu söylüyor. Canlıların yarısından çoğunun ağzında iki ya da daha fazla hasar görmüş diş var.  Azı dişi numunelerinin %54’ü ve küçük azı dişi numunelerinin %44’ü içinde en az bir tanesinde hasar var. Ağızın ön kısmındaki dişlerde daha az hasar gözlenip oranı köpek dişi için %25, ön dişler için %33’e düşüyor.

Naledi’nin dişlerindeki hasar oranının dağılımı sağ dişlerinde %50, sol dişlerinde ise %38dir. Hasarın ağzın sağ tarafındaki dişlerde çoğunlukta olması H. Naledi canlılarının sağ ellerini baskın bir şekilde kullanmalarından besinleri ağızlarının sağ tarafına yerleştirip tüketmelerinin bir sonucuydu. Yine de Towle bu ihtimalin değerlendirilmesi için diş fosillerine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Kaynak
https://www.sciencenews.org/article/nitty-gritty-homo-naledis-diet-revealed-its-teeth

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...