Arkeoloji Paleontoloji

İnsan Savaşı İcat Ediyor: Afrika’da 10.000 Yıllık Buluntular

Kenya’nın kuzeyindeki Turkana Gölü yakınlarında bulunan şiddete uğramış iskeletler, yerleşik yaşam öncesi toplumlar hakkında farklı bilgiler sunuyor.  Bölgeden ele geçen fosiller, insanların neden şiddet uygulamaya başladıklarına ve öncü savaşların ne gibi bir ortamda çıktığına ilişkin önemli ipuçları sunuyor.

Bilim dünyasındaki yaygın kabul, tarihteki ilk savaşların  yerleşik yaşama geçtikten sonra ortaya çıktığı yönünde. Ancak Turkana’dan ele geçen yeni fosiller, (belki de peşin bir ön kabulle) tarih sayfalarında yer verdiğimiz bu bilgiyi tartışmamız gerektiğini gösteriyor. Cambridge Üniversitesi’nden Paleoantropolog Marta Mirazon Lahr, kazı alanında, toplam 27 farklı bireye ait kalıntıların ele geçtiğini belirtti. Bu iskeletlerin 8’i kadınlara, 8’i erkeklere ve 6’sı çocuklara ait. 5 iskeletin ise cinsiyeti tespit edilememiş.

Fosil bulgular üstünde yapılan antropolojik incelemelere göre erkek iskeletlerinde ok uçlarına ait ölümcül izler var. Bireylerin vücut kemiklerinde ölümcül darbeler ve sivri uçlu aletlerle yapılmış yaralanma izleri tespit edilmiş. Üstelik yalnız erkeklerde değil, kadın kemiklerinde de benzeri izler var. Hatta bir kadın iskeletinin toprak altından çıkartıldığı orijinal pozisyonuna bakılırsa, ellerinin bileklerinden bağlanmış olduğu söylenebilir. Kadının vücut kemiklerinde kırıklar var. Üstelik bu kadın hamileymiş. Kadının karnında korunan fetus iskeleti, anne adayının hamileliğinin son aylarında olduğunu gösteriyor.

Araştırmacı Mirazon Lahr, kazı alanınki bulgulara göre saldırıda kullanılan aletlerin gündelik hayatta avcılıkta kullanılan aletlerden bazı farklılıklar taşığını söylüyor. Buna göre saldırıda kullanılan parçaların (yapılan katliamın da tasdik ettiği gibi) artık birer “silah” olduğunu iddia etmek mümkün. Yapılan C14 testlerine göre ise iskeletler yaklaşık 10.000 yıl öncesine aitler.

 

İleri Okuma İçin:

https://www.researchgate.net/publication/291378615_Inter-Group_Violence_among_Early_Holocene_Hunter-Gatherers_of_West_Turkana_Kenya

 

Sergen Çirkin

Arkeolog
İletişim / Mail adresi
srgncrkn@gmail.com
https://twitter.com/CirkinSergen
Kitapları
Güney Sibirya Arkeolojisi ve Şamanizm - YKY 2019
Kökler: Yay Çeken Kavimlerin Şafağı - Ötüken Neşriyat 2021

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...