Arkeoloji Tarih

Moğolistan’da Büyük Hun İmparatorluğu’nun Başkenti Bulundu

Hun İmparatorluğu'nun Başkenti Ejder Şehri

Çeviri ve Ekleme: Saltuk Buğrahan ALTINDAŞ 

Arkeologlar, Moğolistan’ın  Ulan Batur şehrinde  Büyük Hun İmparatorluğu’nun başkentini buldu.

Ejder Şehri, sarayının çatısında bulunan ön dekorasyonda antik Çince karakterler ile “Tanrı’nın Oğlu Çanyu” yazıtı yer almakta. Moğolistan topraklarında ilk kez “Tanrı’nın Oğlu Çanyu” yazıtı ile gerçek bir nesne bulunmuştur.

Çince yazıt

Geçtiğimiz cumartesi günü Moğol bir arkeologların yaptığı açıklamada, Büyük Hun İmparatorluğu’nun başkentini Ejder Şehri veya Longçeng Şehri olarak Moğolistan’ın merkezinde keşfedildiğini söyledi.

Araştırma ekibi

Arkeoloji araştırma ekibinin başı Tumur-Oçir İderhangay, “Büyük Hun İmparatorluğu’nun siyasi merkezi üzerinde on yıldan fazla bir araştırma sonucunda imparatorluğun başkenti Ejder Şehri veya Longçeng Şehri keşfettiğimiz ve kazılar gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyum” dedi.

Ulan Batur Devlet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden İderhangay, “Şarayın girişinde ön dekorasyon olarak, eski Çince karakterleri ile ‘Tanrı’nın Oğlu Çanyu’ şeklinde bir yazıt yer alıyor. Bu yüzden şehrin Büyük Hun İmparatorluğu’nun başkenti olduğuna inanıyoruz” dedi.

Arkeolog, Moğolistan topraklarında “Tanrı’nınOğlu Çanyu” yazısıyla gerçek bir nesnenin ilk kez bulunduğunu kaydetti.

İderhangay, kentin ilk olarak 2017 yılında Arhangay eyaletinin Ulziit bölgesinde keşfedildiğini, ancak kazıların finansal sorunlar nedeniyle bu yıla kadar başlamadığını da sözlerine ekledi.

Büyük Hun İmparatorluğu’nun Kültürel Mirası

 

Hunlarda Ülke Toprağının Önemi

Hunlar’ın Ataları Kimdir?

 

 

Saltuk Buğrahan Altındaş

Avusturya/ Viyana
Mütercim/Tercüman (Türkçe - Almanca - İspanyolca - İngilizce)

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...