Arkeoloji Tarih

Hırvatistan’da Avar Dönemine Ait Türüne Az Rastlanan Arkeolojik Buluntular Ortaya Çıkarıldı

Görsel: Ivan Bosancic

Doğu Hırvat kasabasındaki şehir müzesi arkeologları, Vinkovci Mezarlığı’nda bir Avar savaşçısının kalıntılarını buldu.

Görsel: Ivan Bosancic

Şehir müzesi arkeologları, Vinkovci’deki şehir mezarlığında arkeolojik araştırmalar yürütürken mezarlık alanlarını genişleten işçiler tarafından bulundu.  Avar mezarlarını araştıran arkeologlar, bir Avar savaşçısının kalıntıları ile 7. – 8. yüzyıllara tarihlenebilecek bir kemer seti ortaya çıkardılar. Vinkovci şehir müzesi arkeoloğu Anita Rapan-Papeša’ya göre, 8. yüzyıla ait çok değerli bir keşif olduğunu belirtti.  Daha önce Vinkovci’de Avar mezarılarının bulunmadığını ancak bölgede Avarların var olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu söyledi. Orta çağ uzmanı arkeolog, konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken Avarların, Romalıların yaptıkları mezarları örnek alarak kendi mezarlıklarını  yaptıklarını belirtmiştir. Fakat Orta ve Doğu Avrupa’nın efendileri olan Avarlar, bölgede yaşayan halkları etkisi altına aldığı görülmekteydi. Büyük Tarihçi Akdes Nimet Kurat’a göre, “Avarlar, Slavların tam manası ile efendileri idi.” demektedir.  Vinkovci’de bulunan Avar mezar örnekleri ise göçebe medeniyetine sahip topluluklarda sıklıkla rastlanmaktadır.

Arkeologlar, duvarlı mezara ek olarak, bir savaşçıyı ve onun benzersiz dizgin süslemeleri olan atını buldukları  mezarı keşfettiler.

Görsel: Ivan Bosancic

Rapan-Papeša, Vinkovci’deki koruma altındaki arkeolojik alanının sınırının, Avar mezarlarının ortaya çıkarıldığı alanın ortasından geçtiğini ve bunların eski Roma kenti Cibalae’nin en batıdaki mezarlar olduğunu vurguladı. Keşfedilecek beş Avar mezarı daha bulunmakta ve Vinkovci’de şehir mezarlığındaki mezarlık alanlarını genişletme çalışmaları devam ederken, daha fazla arkeolojik araştırmalar planlanmaktadır.

Avar kelimesinin kökeninin nereye ait olduğu bilinmemektedir. Avarlar, Avrasya göçebelerinin oluşturduğu bir topluluk olduğu ve mevcut araştırmalar çerçevesinde Türk kökenli oldukları bilinmektedir. Avarlar, 6. yüzyılının başlarında batıya doğru göçerek, Orta ve Doğru Avrupa´da görülmeye başlandı. Büyük Macaristan Ovası’na yerleşip, Avar Kağanlığı’nı kurarak 9. yüzyıla kadar bölgenin hakim unsuru olarak kaldılar.

 

Orta Avrupa’da Bir Bozkır İmparatorluğu: Avarlar

 

 

Saltuk Buğrahan Altındaş

Avusturya/ Viyana
Mütercim/Tercüman (Türkçe - Almanca - İspanyolca - İngilizce)

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...