“Benim boyumda İlteriş, İstimiler,
Kültiginler döneminden kalan göçebelilerin kanı vardır!”
(Kök munar romanı, 1972, 103 s. )
Muhtar Mağavin 2 Şubat 1940’da Semey İline bağlı Şubartav ilçesinde doğmuştur. Kazak halkının tarihi roman yazarlarından olan bilge yazar; Devlet Özel Ödülünün sahibi ve edebiyat eleştirmenidir. Kazakistan Yazarlar Birliğinin baş sekreteri olarak çalışmıştır. Türk Dünyası Hizmet Ödülünün (1998) sahibidir. Ulan Batur’daki Uluslararası Cengiz han Akademisinin Saygılı bilim adamı ödülünün sahibidir.
En önemli romanları: Alasapran, Şahan Şeri, Kıpçak Güzeli, Kökmunar, Kopuz sesi, Men (Ben), Bir Atanın balaları (Bir dedenin çocukları) , Jarmak, Cengiz han ve vb.
Eleştiri ve makaleleri: Tanrı Türk’ü korusun, Ulu vatanımız ebedi Turan, Sömürgecilik epopeyası, Çeçenistan bağımsızlığa kavuştu, Kazakistan Türk Dünyasının direğidir, Yer adları Tarihin damgası vb.
Hikayeleri: Kurt Börü, Dilenci, Kendim, Hayal vb.
Tarihi belgesel roman olarak yazılan Alasapran romanı Kazak halkının ilk tarihi sanatsal bakış açısıyla betimlenmiş eseridir. Romanda Kazak ordasının hanı Tavekel’in (16-17.yüzyıllar) hanlık devir kurduğu dönemleri ve Kadirgali Calayri, Edige beyin nesli olan Petr Urusov’un karakterleri kaleme alınmıştır. Romanda göçebe yaşamın görüntüler, avcılık, hayvancılık gibi geleneksel adetlere yer verilir. Kazak halkının Rusya, İran, Buhara, Sibirya hanlıklarıyla olan ilişkilerini, iç ve dış siyasi durumları anlatılmıştır.
Yazar eserlerinde özellikle 20. Yüzyılın köy, kentleşme yaşamını, farklı sosyal durumları psikolojik ve felsefi açıdan ince işlemiştir. Yazarın şu anda 25 cilt toplu eseri basıma hazırdır.
Yazarın Türk dünyasına daha bol miraslar bırakacağı dileği ile doğum gününü kutlar nice mutlu uzun ömür diliyorum.
Kişisel web sitesi: https://magauin.com
Banu Nakışbek
Yorumla