Antropoloji Arkeoloji Paleontoloji

Anadolu’nun İlk Sakinleri

Antalya Neanderthal

Günümüzden yaklaşık 1 milyon yıl önce, İnsanoğlu Anadolu’ya ilk adımını atmıştı. Bu tarihten itibaren Anadolu insanlık tarihini yönlendiren en önemli coğrafyalardan biri oldu. “Afrika” nasıl “İnsanlığın Beşiği” unvanını hak ediyorsa “Anadolu” da insanlık tarihinin “Kavşağı” olma unvanını hak etmiştir. Milyon yılı aşkın süredir bu topraklar, çeşitli kültürlerin filizlendiği bir yuva; fakat ayrıca kendi dışında gelişmiş diğer kültürleri farklı kültürler ile buluşturan bir köprü oldu…

Denizli Erectus
Denizli Erectus

İç Anadolu’nun volkanik arazisinde, 1 milyon yıldan daha eski obsidiyen (volkanik bir taş) taş aletler tespit edilmiştir. Bu aletler Anadolu’da keşfedilmiş olan, insan elinden çıkma ilk buluntular arasındadır. Anadolu’da keşfedilen en eski insan kalıntısı ise yine 1 milyon yıl eşiğine tarihlenen Denizli’deki “Kocabaş” fosilidir. 2002 yılında Denizli’nin Kocabaş beldesinde bulunan fosil kafatası parçaları, H. Erectus benzeri bir insan türüne aittir. Fosil üzerinde yapılan ayrıntılı çalışmalar sayesinde Kocabaş örneğine tüberküloz yani verem teşhisi konmuştur. İnsanoğlunun geçirdiği hastalıkların evrimsel şeması için son derece önemli bu olan bu teşhis; verem hastalığının bilinen en eski örneğidir.

Anadolu’yu iskân eden ilk insanlar, Kocabaş örneğinde görüldüğü gibi H. Erectus benzeri bir türdü; bu insanların yok oluşu ile birlikte ise Anadolu’nun yeni sakinleri H. Neanderthaller oldular. Ne yazık ki Anadolu’da az sayıda Orta Paleolitik dönem kazısı yapıldığı için yeteri kadar Neanderthal fosiline sahip değiliz. Fakat yine de Antalya Karain mağarasında yapılan Peleolitik kazılardan Neanderthallere ait kafatası parçaları ile diş fosilleri ele geçmiştir.

MÖ. Yaklaşık 40.000 yıl eşiğine gelindiğinde ise güneyden göç eden yeni bir insan türü Anadolu’ya sokuldu. Bu yeni tür, birkaç bin yıl içinde Anadolu’nun ve tüm dünyanın tek hâkimi haline gelecek olan H.Sapienslerdi.

Sergen ÇİRKİN

Sergen Çirkin

Arkeolog
İletişim / Mail adresi
srgncrkn@gmail.com
https://twitter.com/CirkinSergen
Kitapları
Güney Sibirya Arkeolojisi ve Şamanizm - YKY 2019
Kökler: Yay Çeken Kavimlerin Şafağı - Ötüken Neşriyat 2021

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...