DOĞA & ÇEVRE Duyurular Eğitim Bilimleri TEKNOLOJİ

Rahmi M. Koç Müzesi’nin Okullara Yönelik Eğitim ve Atölyeleri Çevrimiçi Devam Ediyor

Rahmi M. Koç Müzesi, öğretmen ve öğrenciler için uyguladığı eğitim programlarını çevrim içi ortama taşıdı. Öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimlerinin yanı sıra derslerine de yardımcı olan eğitimlerde biyolojiden astronomiye, fen bilgisinden teknolojiye kadar farklı konular ele alınıyor.

Rahmi M. Koç Müzesi, “Müzede Eğitim Projesi” kapsamında 2002 yılında başlattığı okullara yönelik eğitim ve atölye programlarını çevrim içi ortamda devam ettiriyor. Müzenin Eğitim Bölümü tarafından hazırlanan eğitim ve atölyeler, öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunurken hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine yardımcı oluyor. Yeni uygulama ile öğretmen ve öğrenciler, müzeye grup halinde fiziki olarak yaptıkları ziyareti çevrim içi ortamda gerçekleştiriyor.

İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik eğitimlerde biyolojiden astronomiye, fen ve teknolojiden yenilenebilir enerjiye kadar farklı konularda atölyeler sunuluyor. Öğrenciler ayrıca endüstri tarihine yönelik kara yolu, raylı ulaşım, denizcilik, havacılık ve iletişim konularında daha detaylı bilgiler ediniyor. Öğrendiklerini pratikte uygulama fırsatı yakalarken dersleriyle de bağlantı kuruyorlar.

Ekim ayında başlayacak ve Zoom üzerinden gerçekleştirilen eğitimler, 40’ar dakika iki ayrı şekilde hazırlandı. İlk 40 dakikanın sonunda 10 dakika ara verilecek. Öğretmenler, yıllık eğitim planında yer vermek istedikleri eğitimlerde bir ya da birden fazla alan seçebilecek. Eğitimlere katılım minimum 15, maksimum 30 kişiyle sınırlı olacak.

  • İletişim Eğitimi:

Mustafa V. Koç Binası’nda yer alan; telgraf, telefon, diktafon, gramofon, kamera ve televizyon gibi önemli iletişim aletlerinin nadir örneklerinin bir araya geldiği koleksiyonu inceleme imkanı bulan öğrenciler, iletişim tarihine kısa bir yolculuk yapacak.

  • Zeytinyağı Fabrikası Eğitimi:

Müzede yer alan bu bölüm Ayvalık’ın Bademli Köyündeki gerçek bir zeytinyağı fabrikasının parçalarından oluşturuldu. Bu bölümdeki eğitimde gerçek bir buharlı makinenin, taşıyıcı bantlarla çevrilen değirmen taşlarının ve preslerin nasıl çalıştığı öğrenilebilecek.

  • Ulaşım Araçları:

Hava, kara, denizyolu ve raylı ulaşıma ilişkin bilgilerin verildiği bu eğitimlerde öğrenciler B-24 uçağının parçalarını incelerken atlı ve elektrikli tramvayların çalışma prensiplerini karşılaştırabilecek. Denizyolu ulaşımına ilişkin gelişmeler ve Kısmet Teknesi’nin ayrıntılı hikayesi ile ilk buharlı arabadan müzede yer alan Malden Buharlı Otomobili’nin çalışma prensiplerine kadar zengin bir içerik bulunuyor.

  • Bilimsel Aletler: Güneş Saati

Güneş saati eğitimi ile insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından olan zamanın takibinin sosyal, ekonomik, kültürel, teknolojik geçmişine geri dönülüyor. Bu bağlamda Güneş saatinin çalışma prensibi, tarımın insan hayatındaki önemi öğreniliyor.

  • Renkli Matematik Dünyası:

2010 yılının Aralık ayında açılan bu bölüm; 43 adet deney seti ve öğretmen anlatımlarıyla çocuklara, matematik ve fen bilimlerini “anlaşılmaz, erişilmez” olmaktan çıkarıp “dokunulabilir, sevilebilir ve anlaşılabilir” kılmayı hedefliyor.

  • Enerji Atölyesi:

Enerji atölyesi ile dünyadaki yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynaklarının nasıl oluştuğu, üretim süreçleri, kullanım alanları ve çevreye olan etkileri ele alınıyor. Ham petrol rafineri maketi ile öğrenme imkânı sunuluyor.

  • Fen ve Teknoloji Atölyesi:

Bu atölyede kaldıraçlar, palangalar, eğik düzlem, dişli çarklar ve sürtünme kuvveti deneyleri yer alıyor. Bu çalışma ile öğrenciler, fen ile teknoloji arasındaki ilişkiyi bütünleştirecek, aynı zamanda günlük hayatta karşılaştığı sorunlara fenden yararlanarak çözüm arayışında bulunabilecek.

  • Astronomi Atölyesi:

Astronomi Atölyesi, Büyük Patlama’dan günümüze kadar uzanan 13.8 milyar yıllık süreci dev panolar ve Sihirli Küre’den paylaşılan görüntülerle öğrencilere aktarıyor.

  • Biyoloji Atölyeleri:

Biyoloji atölyelerinde vücudumuzun temel yapı taşı DNA ve insan bilimi arasındaki bağ ele alınıyor, klorofil ve şeker deneyleriyle yaparak-yaşayarak öğrenme sağlanıyor.

 

*Öğretmenler katılmak istediği eğitim/eğitimleri seçerek 0212 369 66 00 133-120-105-136 dahili numaralar veya muzeegitimi@rmk-museum.org.tr üzerinden rezervasyon yaptırabiliyor.

 

Rahmi M. Koç Müzesi hakkında:

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye’nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile hali hazırda 11 bin 250 m2’lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. “Denizaltı” gezisinden “nostaljik tren” turuna, uçaklardan klasik otomobillere kadar tarihin tüm detayları arasında gezintiye çıkma fırsatı sunan Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçiler, Fenerbahçe Vapuru Büfesi, Coca Cola Büfesi, Demlik Kafe, Café du Levant ve Halat by Divan’da yemek yiyebilir. Rahmi M. Koç Müzesi, pazartesi hariç her gün, hafta içi 09.30-17.00, hafta sonu ve resmi tatillerde ise (1 Ekim – 31 Mart) 09:30-18:00 (1 Nisan – 30 Eylül) 09:30-19:00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Müzeye giriş ücreti yetişkinler için 28 TL, öğrenciler için 12 TL’dir.

 

www.rmk-museum.org.tr

www.facebook.com/rmk.museum

www.twitter.com/rahmikocmuseum

www.instagram.com/rahmi_m_koc_muzesi

www.pinterest.com/rahmimkocmuseum

 

Bilgi İçin:

MPR İletişim Danışmanlığı

Tarık Yılmaz, (212) 438 63 50tyilmaz@mpr.com.tr

Haber Gözcüsü

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...