Kitap

Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi’nin 15. Sayısı Yayınlandı

Uluslararası Beşerî Bilimler ve Eğitim Dergisi’nin 15. Sayı’sını sunarken “pandemi” “bulaş” gibi garip kelimeleri Türkçemizde yaygınlaştıran virüs salgınının gölgesinde de üçüncü sayıya ulaşmış bulunuyoruz. Dergimizin daha kaç sayısını insanlığa tasallut eden bu “virüsün gölgesinde” çıkarmak zorunda kalacağız bilinmez ama bizim dileğimiz insanlığın bir an önce bu uğursuz hastalıktan kurtulmasıdır. Tarih boyunca veba, Antonine salgını, kolera, sarıhumma gibi pek çok salgının üstesinden gelen insanlığın bu badireyi de atlatacağını umut ediyoruz. Bu konuda bilim adamlarımıza olan güvenimiz tamdır.

Daha önce sayın editörümüz Prof. Dr. Saadettin Yıldız, “Çok şey değişir mi dünyada?” diye sormuştu. Hocamızın da dediği gibi esas manzarayı “panik havası bittikten, ortalık yatıştıktan sonra görebilecek insanoğlu”, ancak şimdiden görebiliyoruz ki hayatımızda çok şey değişmeye başladı. Salgın öncesinde zaten sanallığın ve dijitalizmin etkisi altına girmiş olan hayatımız, bu yönde büyük adımlar atmaya devam ediyor. Eğitimden alışverişe, sohbetten bilimlik toplantılara hayatımızın her alanı bu elektronik sarmalın bir parçası hâline gelme yönünde hızla ilerliyor. İnsanı, insan yapan en büyük hususiyetlerinden biri olan cemiyetleşme, sosyalleşme melekesinin her geçen gün daha da zayıflayacağına şahit olacağız gibi görünüyor.

Bu salgın, toplumların her tabakasından olduğu gibi bilim camiasından da pek çok değerli insanı aldı götürdü. Olgunluk çağında olup da artık mükemmele yakın eserlerini verecek pek çok bilim adamı veya daha yolun başında olup da önünde uzun verimli yılların bulunduğu sanılan genç bilim adamları, maalesef tahayyül etiklerini gerçekleştiremeden ebediyete karıştılar. Durumun insani boyutu bir tarafa, bilim camiası için kayıpların yerine yenilerinin konulması mühim bir meseledir. Yeni bilim adamlarının yetişmesi için gerekli platformların sağlanması, önemli bir vazife olarak önümüzde durmaktadır. Uluslararası Beşerî Bilimler ve Eğitim Dergisi olarak yayına başladığımız ilk günden itibaren, tecrübeli bilim adamlarının yol göstericiliği ve refakatinde gençlere ve yolun başında olanlara, yetişmelerine katkı sağlayacak imkânları sunmayı bir şiar edindik, onlar için bir okul olmayı hedefledik. Bu salgın süresince meydana gelen kayıpların bu vazifeyi daha önemli hâle getirdiğinin farkındayız.

Uluslararası Beşerî Bilimler ve Eğitim Dergisi, yayına çıktığı ilk günden itibaren, uluslararasılılığa azami derecede önem vermiş ve uluslararası bilim camiasında Türk biliminin yer edinip bir merkez hâline getirilmesine karınca kararınca katkı sağlamayı hedeflemiştir. Bu bağlamda, doğu batı enleminde ve kuzey güney boylamında Endonezya’dan Kanada’ya, Rusya Federasyonu’ndan Nijerya’ya pek çok ülkeden akademisyenlerin kaleme aldıkları çalışmalar önceki sayılarda dergimizin sayfalarında yer almıştır. Bu sayımızda da Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, İngiltere ve Yunanistan gibi farklı ülkelerden akademisyenlerin çalışmalarıyla karşınızdayız.

Dergimizin 15. Sayı’sı da her zamanki gibi sosyal bilimlerin çeşitli alanlarından yirmi makale ve bir kitap tanıtımı ile yayına giriyor. Çalışmaların konuları tarihten eğitimin pek çok alt alanına, sanat tarihinden işletmeye, edebiyattan psikolojiye kadar uzanan büyük bir çeşitlilik arz etmektedir.

Bir sonraki sayımızı salgının gölgesinden uzakta çıkarmak umuduyla…

 

Doç. Dr. Gökçe Yükselen PELER

Dergiye erişim için tıklayınız: Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi