Bilgisayarlar bit kullanır, kuantum bilgisayarlar kbit’leri kullanır. Bilim adamları, bunlara eşdeğer bir bilgiyi, kimyasal olarak depolayabilen bir bitlik kimyasal bellek birimi olan çit’i (chit) yarattı.
ÇİT NEDİR?
Klasik hesaplamada, bilgi, elektrik gibi fiziksel olgular tarafından okunan bitlerle depolanır. Bunları ikili kod olarak da adlandırılan 1 ve 0 olarak da biliyor olabilirsiniz. Kuantum hesaplamalar da, kuantum bitleri ya da “kbit’ler” olarak depolanır. Ancak bilgisayarlar bilgiyi depolamanın tek yol değil; kimya da bu konuda oldukça yetenekli. Varşova’daki Polonya Bilimler Akademisi Fiziksel Kimya Enstitüsü’ndeki (IPC PAS) bilim insanları, kimyasal damlacıkların bitler ve kütleler gibi bilgilerin “çit (chit)” olarak adlandırılan bir bitlik kimyasal bellek biriminde depolanabileceği bir yol geliştirdiler.
Çit üç damladan oluşuyor. Damlacıklar arasında kimyasal reaksiyonlar oluşur ve tutarlı şekilde dolaşır. Bu bellek titreşimli bir şekilde tepki veren Belousov-Zhabotinsky (BZ) reaksiyonuna dayanır. Her reaksiyon, bir sonraki reaksiyon için gereken reaktifleri yaratır ve sonsuza kadar devam eder. Bu reaksiyonlara bir renk değişimine neden olan bir katalizör – ferroin – yardım ediyor. Ayrıca reaksiyon ışığını hassas hale getiren ikinci bir katalizör – rutenyum da vardır. Bu ışığa duyarlılık sayesinde, reaksiyonun üzerine mavi ışık düştüğünde titreşim durur. Bu durum çok önemli çünkü bilim insanlarının süreci kontrol etmelerini sağlar.
ETKİNLİKLER
Çit “kimyasal hesaplama” yapmamıza olanak sağlıyor. Yani, geleneksel bit yerine, bileşenlerin hepsi kimyasal. Kuantum hesaplama ilerlemeye devam ederken, bu yeni bilgi türü, bilgiyi depolamak, okumak ve aktarmak için tamamen yeni bir yol yaratabilir.
Akıllı telefon teknolojisinden sınıflandırılmış dijital dosyalara kadar her şey bilginin depolanması ve okunması yeteneğine bağlıdır – bilgi işlemin temeli buna dayanır. Günümüzde güvendiğimiz teknolojilerin çoğunun tamamen değişmesi inanılmaz sonuçlar doğurabilir. Belki de şu anda iklim değişikliği ile mücadele için geliştirilen teknolojiler önemli gelişimler ve değişikliklerle karşı karşıya kalabilir. Belki de uzayı keşfetmek için kullandığımız cihazlar ve araçlar da değişiklikler yapacaktır. Bu tarz bir gelişme bildiğimiz teknolojiyi çok köklü bir şekilde değiştirebilir.
Büyük Ölçekli Kuantum Bilgisayarlara Dair İlk Gerçekçi Proje yapıldı
Yorumla