Bilim adamları, mikro devrelere bağlı yapay beyin hücreleri üretmeyi başardılar. Bu noktadan itibaren beyin ve sinir sistemi odaklı pek çok hastalığın önlenebilmesi mümkün olabilecek.
Avustralyalı bilim insanları, yarı iletken silikon bir devre üzerinde tamamen işlevsel beyin hücreleri monte etmeyi başardıklarını açıkladılar. Bilim insanları bilim insanları bu buluşlarını, kobay fare yavrularından faydalanarak gerçekleştirdiler. Fare yavrularından aldıkları dokularla ürettikleri beyin hücrelerini “iskele” işlevi gören nano-teller üzerine yerleştirdiler, böylece bir temele bağlı olacak şekilde hücreler arasında işlevsel nöron bağlantıları oluşturmayı başardılar.
Bu çalışmanın en büyük katkısı beynin hasar alan kısımlarının onarılmasına kullanılabilecek olmasıdır. Araştırmanın yöneticisi olan Dr. Vini Gautam ve ekibi üretilecek beyin protezlerinin kaza ve felç gibi kötü durumlarla beraber parkinson gibi dejeneratif hastalıklar sebebiyle beyinde oluşan hasarlara karşı, beynin hasar gören yerlerinin onarılmasında kullanılacak.
Bu proje üzerinde çalışan bilim insanları daha ileri boyuttaki beyin hasarlarını iyileştirebilecek beyin protezlerinin geliştirebilmesi için çalışmalarını sürdürüyorlar.
Yorumla