Eğitim Bilimleri

Uzaktan Eğitimde Sınıf Ortamı Nasıl Sağlanır?

Kovid-19 salgını sebebiyle 16 Mart 2020 tarihinden itibaren okullar uzaktan eğitim vermeye başladı. Eğitim camiası bu duruma tamamen hazırlıksız yakalandı. Okulların 17 Ağustos 2020’de açılması planlanırken, açılış tekrar (21 Eylül 2020 tarihine) ertelendi. 2020-2021 eğitim-öğretim yılının bir kısmının çevrimiçi/uzaktan eğitim ile geçirileceği görülüyor. Çevrimiçi öğrenmede 3.- 8.sınıf öğrencileri arasında sınıf kültürü oluşturmak için bazı rutin uygulamalar yapılabilir.

Bu süreçte okula yeni başlayan 1.sınıf öğrencileri ve liseye başlayan 9.sınıf öğrencileri en dezavantajlı grubu oluşturuyor. Çünkü 1.sınıf öğrencileri henüz okul ile yeni tanışacak olan bir grup. Fakat uzaktan eğitim almaları gerekecek. Sınıf arkadaşlarını tanımayacak, onlarla iletişime geçemeyecek. Aynı şey liseye yeni başlayan 9.sınıflar için de geçerli. Uzaktan eğitim alan öğrenciler birbirlerini tanımıyor olacaklar.

Oysaki okulun ilk haftalarında güçlü bir sınıf kültürü oluşturmak bir numaralı önceliktir. Öğrencilerin okula aidiyet duyması, birbirleri ile etkileşim kurmaları, sınıf kültürünü oluşturan önemli etkenlerdir. Yüz yüze gelemeyen öğretmen ve öğrencilerin sınıf kültürü oluşturması çok zor.

Uzaktan Eğitim Esnasında Buz Kırıcılar

Uzaktan eğitim esnasında öğrencilerin birbirlerini tanıyabilmeleri, etkileşim içinde olmaları ve sınıf kültürü oluşturabilmek için tek tek isimlerini öğrenmek yerine kendilerini tanıtan sunumlar hazırlamaları istenebilir. Daha sonra bu sunumlardaki bilgileri pekiştirmek için Kahoot, myQuiz gibi uygulamalarla eğlenceli sınıf içi yarışmalar düzenlenebilir.

Sınıf Kuralları ve Beklentilerini Oluşturma

Başka bir kültür oluşturma etkinliği, bir sınıf kuralları listesi üzerinde işbirliği yapmaktır. Çoğu öğrenci ilkbaharda ilk kez dijital öğrenmeyi deneyimlediğinden, bu, öğrenmeyi ve toplumu destekleyen sanal bir sınıfı nasıl kurabileceğimize dair bir vizyon oluşturmak için kendi deneyimlerini kullanmaları için mükemmel bir fırsattır.

Dijital bir sınıf duvarı oluşturulmalı ve öğrencilerin bu duvara fikirlerini yazmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin öğrencilere uzaktan eğitimin kendileri için neden iyi olduğuna dair fikirlerini yazmasını isteyebilirsiniz. Bu fikirler, kurallar ve beklentiler listesi daha sonra sınıfın sanal sınıf duvarında veya kaynak sayfasında gösterilecektir.

Öğrencilerimizi uzak bir ortamda bireyler olarak tanımak zor olabilir. Bunun bir yolu, Google Meet veya Zoom aracılığıyla bireysel konferansları kolaylaştırmaktır. Gerekirse öğrencilerin sorularına bizzat cevap vermeli ya da video çekerek yanıt gönderebiliriz.

İdris Kılıçaslan

Gazi Üniversitesi Tarih Öğretmenliği-Lisans
Gazi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-Yüksek Lisans
Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-Doktora

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...