DÜŞÜNCE TOPLUM Yaşam

VERİMLİ ÖĞRENME TEKNİKLERİ

Öğrenmenin psikolojideki klasikleşmiş tanımı ile başlayalım. “Öğrenme tekrar veya yaşantı sonucu davranışta gözlenen kalıcı değişikliklerdir.” Bu tanım öğrenmenin bazı koşullarını bize anlatır. Ancak gördüğümüz en temel vurgu uygulanabilirlik, kalıcılık ve değişime dairdir. Bu da bizi aktif öğrenme, öğrenme sürecinin aktif bir üyesi olma, soru sorabilme ve diğer öğrenme teknikleri konusuna getirir.

Pasif Öğrenme & Aktif Öğrenme Farkı

Pasif öğretme ve pasif öğrenmeyi birbirinden ayırmalıyız. Pasif öğretme öğretmenin doğrudan sınıfa bilgileri aktardığı bir yöntemdir. Bununla beraber doğrudan kendimiz de pasif bir öğrenen olabiliriz. Sadece konuyu dinleyip, video izleyip bilgileri edinebiliriz. Ancak bu yöntemle edinilen bilgiler kalıcı olmayacaktır. Verimli öğrenme teknikleri uygulamak istiyorsak öğrenme sürecinde aktif olmalıyız.
Sınıfta öğretmenin anlatım stilini değiştiremezsiniz. Buna rağmen dersi dinlerken ve kendiniz çalışırken yaptıklarınızla aktif öğrenebilirsiniz.

Verimli Öğrenme Teknikleri (5 Yöntem) :

  1. Dersi dinlerken doğrudan öğretmenin dilinden not almamalısınız. Anladıklarınızı kendi cümlelerinizle yazabilirsiniz. Daha güzeli ise öğretmeninizi dinlerken konu ile ilgili sorular oluşturmak ve bunları not almaktır. Ders esnasında soru notları alamıyorsanız kendiniz çalışırken yapabilirsiniz. Örneğin kitaptan ya da video konu anlatımlardan çalışırken bir sayfaya kendi sorularınızı yazın. Bu soruları hem siz oluşturduğunuz hem siz cevapladığınız için çok daha verimli bir öğrenme deneyimleyebilirisiniz.

  2. Uzun uzun konu okumak ya da dinlemek bir pasif öğrenme çeşididir. Çünkü öğrenmenin tanımında olduğu gibi aktif olarak o bilgiyi yaşamış olmazsınız. Bunun yerine kısa bir konu çalışmasının ardından konuyu sesli olarak anlatmayı deneyebilirsiniz. Sizi dinleyecek biri olmak zorunda değil. Kendi kendinize anlatabilir ya da ses kaydı da alabilirsiniz. Böylece cümleleri kendiniz kuracak, konunun akışını, çerçevesi tam olarak anlayabileceksiniz.

  3. Çalışmalarınız süresince odağınızın canlı olduğundan emin olun. Odak hem çok kıymetli hem de sınırlı bir kaynak. Odağınız dağınıkken yaptığınız 3 saatlik çalışma yerine odaklı 1 saat çalışma çok daha verimlidir. Odaklanmakta zorluk yaşıyorsanız çalışmalarınızı küçük vakitlere bölün. 15, 20, 25 dakikalık etütlerle başlayabilirsiniz. Pratik yaptıkça odak süreniz artacaktır.
    Ayrıca ders çalışmadan bir süre önce dikkatinizi dağıtacak uyaranlardan uzak durmalısınız. Odağınızı dağıtan unsurları en iyi siz tespit edebilirsiniz. Bu oyun oynamak da olabilir, geç uyanmak da plan yapmamış olmak da.
    Odakla ilgili bir diğer önemli konuda kısıtlı olması. Bu sebeple odağınız dağıldığında mola vermeyi bilmek önemli. Böylece zihninizi tazeleyip çalışmalarınıza daha verimli devam edebilirsiniz.

  4. Yukarıda sorularla aktif öğrenmeyi nasıl gerçekleştirebileceğinizden bahsettik. Eğer bir sınav öğrencisiyseniz sizin için soru pratiği yapmak çok daha önemli. Öğrendiğiniz bilgiler nasıl ölçülecekse o yöntemle antrenman yapmalısınız. Sınav yılında olan öğrenciler de sınav seviyesinde sorularla pratik yapmalı. Soru çözmeyi daha verimli hale getirmek için yapılamayan soruların peşine düşmelisiniz. Sadece yanlış ve boşlarınız değil emin olmadan doğru yaptıklarınız da önemli. Sınav yılında zaman çok önemli. Bu sebeple yapılamayan sorular için soru çözüm uygulamaları ders çalışma verimini arttıracaktır. Bu uygulamalara örnek olarak Kunduz soru çözüm uygulamasını önerebiliriz. 15 dakika içinde sorularınıza çözümlü cevap alabilirsiniz. Çözümü anlamazsanız eğitmenlerle iletişime geçip aklınıza takılanları tekrar sormanız da mümkün.

  5. En verimli öğrenme tekniklerinden biri aralıklı öğrenmedir. Aralıklı öğrenme çalışmalarımızı süreye yaymamız gerektiğini anlatır. Tek seferde 5 saatlik çalışma yerine 5 günde yapılan 1’er saatlik çalışmaları seçin. Böylece zihniniz öğrendiklerinizi işleyecek. Ayrıca tekrar yaptığınız için çok daha iyi hatırlayacaktır.
    En ideal aralıklı öğrenme düzeni ise konuyu çalıştıktan bir gün, bir hafta ve bir ay sonra yapacağınız çalışmalardır. Örneğin bir konuyu 1 Ocak’ta çalıştınız. 2 Haziran , 9 Haziran ve 9 Temmuz günleri tekrar günleriniz olabilir.

 

Bu tekniklere ek olarak Feynman ve pomodoro ders çalışma yöntemlerini öğrenmek için buraya tıklayabilirsin.

 

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...