Yaşam

Bir Meditasyon Türü Olarak Günlük Tutmak

Günlük tutmak, endişelerinizi giderip zihinsel durgunluğa ulaşmak için alternatif bir meditasyon tekniği olarak kullanılabilir. Bu uygulamanın mantığı oldukça basittir: Aklınızdaki düşünceleri reddetmeye çalışmak yerine, onları yazıya dökersiniz. Meditasyona başlamadan önce bunu yaparsanız, berrak ve temiz bir zihin elde edebilirsiniz. Bu sayede hem meditasyonunuz daha verimli geçecek hem de aklınızdaki tüm düşünceler derli toplu bir şekilde meditasyon sonrası siz bekliyor olacaktır.

Meditasyon uygulamasının bir parçası olarak günlük tutmak, özgüven kazanmanıza da yardımcı olabilir. Pek çok kişi bir şeyler yazmak için oturduklarında düşüncelerini kâğıda dökmekte zorluk yaşadıklarını fark eder. Bu zorlukların büyük bir bölümü, özgüven sorunlarından kaynaklanır. Ancak günlük tutmayı bir meditasyon uygulaması haline getirdiğinizde, belirli bir amacınız olacağından bu tür endişeler yaşamanıza gerek kalmaz ve zaman içinde özgüveniniz de bundan olumlu yönde etkilenir.

Meditasyon Amaçlı Günlük Tutmak Size Nasıl Faydalı Olabilir?

Bir meditasyon yardımcısı veya aracı olarak günlük tutmak, son yıllarda giderek daha popüler hale gelen bir uygulamadır. Uzak Doğu kökenli zihinsel rahatlama tekniklere dayanır ancak Batı kültürlerinde başlı başına bir uygulama haline dönüşmüştür. Öz farkındalık durumunu geliştirmeye çalışan ve zihnimizdeki düşüncelerin yarattığı kaosa düzen vermeye çalışan bir fikirdir. İster geçici düşünceler ister sürekli endişeler olsun, her zaman bir şeylerin “farkında” olarak yaşarız. Üstelik farkında olduğumuz bu şeyler, çoğunlukla kendi kendimizi yargılamamıza neden olur. Bu, kendi kendimizi sınırlayan bir şeydir ve her şeyden önce bundan kurtulmamız gerekir.

Peki, günlük tutmak bunu nasıl sağlayabilir? Düşüncelerimizi toparlamak ve belirli bir şeye odaklanmak bu kaotik dünyada oldukça zor olabilir. Bu, öz farkındalığımızın azalmasına neden olur; kendimize değil, endişelerimize odaklanmaya başlarız ve bir süre sonra bu endişelerimiz bizi tanımlayan şeylere dönüşür.

Oysa öz farkındalığımızı artırarak hem kendimize odaklanmayı öğrenebilir ve hem de normalde fark edemeyeceğimiz şeylere dikkat etmeye başlayabiliriz. Rüzgârın cildimizdeki esintisi, yağmur damlalarının sakinleştirici tınısı ve daha pek çok şey, birdenbire “fark edilir” hale gelir. Bu farkındalık, çevremizdeki şeyleri yeni ve farklı bir şekilde takdir etmemizi de sağlar.

İşte günlük tutmak hem gündelik hayatın bu detaylarına hem de öz farkındalığımıza odaklanmamızı sağlayabilir. Yazmaya devam ettikçe, tüm bu ayrıntılardan da bahseder ve onların yaşamımızın bir parçası olduğunu anlarız. Aynı şekilde, zihnimizdeki kaotik düşünceleri derli toplu bir hale getirip kâğıda dökmek, öz farkındalığımızı da artıracaktır. Böylelikle çevremizdeki dünyanın ayrıntılarını ve diğer insanların hafife aldığı güzellikleri görebiliriz.

Meditasyon Amaçlı Günlük Tutacaklara Tavsiyeler

  • Daima kısa bir giriş cümlesiyle başlayın. “Şu anda”, “bu sabah” ve “bu akşam” gibi giriş cümleleri, hem zihinsel bir zaman çizelgesi oluşturmanız ve hem de düşüncelerinizi toparlamanızı sağlayacaktır.
  • Yazmaya başlamadan önce gözlerinizi kapatın ve kısa bir nefes egzersizi yapın. Vücudunuzu ve zihninizi boşaltmaya çalışarak sadece nefes alıp vermeye odaklanın. Elinize kalemi aldığınız gibi yazmaya başlamayın.
  • Kalem demişken, günlük tutmak için illa kalem ve defter kullanmak zorunda değilsiniz. Çevrimiçi olarak günlük tutmanıza izin veren pek çok ücretsiz servis de bulunuyor ve bunları kullanarak hem daha pratik bir deneyim elde edebilir hem de günlüğünüze her yerden ulaşabilirsiniz. Ancak çevrimiçi gizlilik ve güvenliğinize dikkat etmeyi unutmayın ve örneğin bir VPN kullanarak internet bağlantınız için şifreli bir tünel yaratın: VPN indir sayfasından kullanabileceğiniz program ve eklentilerin bir listesini görebilirsiniz.
  • Yazmaya başladıktan sonra ara vermeden en az 10-15 dakika boyunca devam edin. İmla kurallarına fazla takılmayın; günlüğü kendiniz için tutuyorsunuz ve zihninizdeki her şeyi kâğıda dökmek birincil amacınız olmalı.
  • Yazmaya ara verdiğinizde, nefes alma egzersizini tekrarlayın.
  • Yazmayı sonlandırdığınızda, yazdığınız her şeyi sesli olarak okuyun. Düşüncelerinizi sesli olarak duymak, onları daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır.

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...