Dünya’dan 437 ışık yılı uzaktaki gezegen, ne yazık ki insan yaşamına uygun bir atmosfer barındırmıyor.
NASA’nın Hubble ve Spitzer gözlem teleskopları, Dünya dışında su barındırabilecek bir gezegen keşfettiler. HAT-P-26b kodlu bu dış gezegen (exoplanet), bizden 437 ışık yılı uzakta bulunuyor. Biliminsanları gezegenin atmosferinin tamamen hidrojen ve helyum kaplı olduğunı saptadıklarını iletiyorlar.
Neptün boyundaki bu dış gezegen, kendi güneşine oldukça yakın bir yörüngede bulunuyor ve bir turunu 4,23 günde tamamlıyor. Teleskoplardan alınan bulgulara göre HAT-P-26b’nin kendisi sudan oluşmuyor. Atmosferinde bulut izlerine rastlanmamış ama su barındırması yüksek ihtimal gösteren molekül izleri gösterdiği açıklandı. Fakat uzmanlar atmosferik yapısı gereği HAT-P-26b’nin insan yaşamına uygun olmadığını da belirtiyor.
Şimdiye kadar gözlemlenen dış gezegenler Dünya’dan çok uzak olmasına rağmen, böyle kesin sonuçlara varmanın yolu gezegenin yörüngesinden geliyor. Gözlemlenen dış gezegen kendi güneş sisteminin yıldızına çok yakın bir noktadan geçerken, güneşinin ışınlarının bir kısmı gezegenin yüzeyine vuruyor ve büyük miktarda aydınlanma sağlıyor. Uzay teleskopları da bu aydınlanma sayesinde normalde bu kadar uzak mesafeden görünmeyecek bazı izleri yakalayabiliyorlar.
Science isimli bilimsel dergide raporlanan bu buluş hem gelecekte Dünya’ya benzer başka dış gezegenler bulma umudunu artırıyor, hem de bir parçası olduğumuz Güneş Sistemi’nin nasıl oluştuğuna dair ipuçları sağlayacağı tahmin ediliyor.
Kaynak: sozcu.com.tr
Yorumla