Rasyonel sayılar payı ve paydası tam sayı olarak ifade edilebilen sayılardır. İrrasyonel sayılar ise payı ve paydası tam sayıyla ifade edilemeyen sayılardır. Örnek olarak; 5/6=0,833333… bir rasyonel sayıdır. Ancak bazı sayılar bu şekilde gösterilemezler. 3,1415926… Pi sayısı irrasyonel bir sayıdır ve ondalıklı gösteriminde virgülden sonra tekrara düşmeden sonsuz sayıda sürüp gitmektedir.
Fakat anlatılara göre fizikçi Feynman’ın bu konuda kinayeli bir yaklaşımı var. Feynman bir gün öğrencilerine Pi sayısının virgülden sonraki basamaklarını ezberleyeceğini söyler. Feynman bu ezberlediği pi sayısının rakamlarını söylemeye başladığında rakam hiç uzun bir tekrara düşmeden sürüp gitmektedir. Fakat 762. basamağa geldiğinde Feynman şöyle der;
“Dokuz, dokuz, dokuz, dokuz, dokuz, dokuz ve böylece sürer gider.”
762. basamaktan itibaren altı tane 9 yanyana gelmiştir ve pi sayısı gibi düzensiz devam eden bir sayı için 762. basamak çok erkendir. İrrasyonel sayılarda böyle bir tekrarın bulunma ihtimali %0,08’dir. Feynman bu şekilde devam etmediğini bildiği halde Pi sayısının bir sonunun olabileceğini düşünenlere bir gönderme yapmıştır. O günden sonra Pi sayısında altı tane dokuzun yanyana geldiği 762. basamak “Feynman Noktası” olarak adlandırılmıştır.
Pi’nin basamaklarında tek tekrar bu değildir. İlginç olan Pi sayısının virgülden sonraki basamakları içinde altı rakamdan oluşan bir sonraki yinelemenin de 193034. basamaktaki dokuzlardan oluşuyor olmasıdır. Daha ilginç olan ise Pi sayısının ilk dört milyon basamağı içinde dokuzlar tam 8 defa yinelenmektedir.
Pi sayısının basamakları arasında her türlü olasılığı içerdiği varsayılır. Pi sayısının ilk 200 milyon basamağı üzerine arama yapabildiğiniz aşağıdaki bağlantıdan yinelemeleri ve aklınıza gelen olasılıkları kaçıncı basamağa denk geldiğini sorgulayabilirsiniz.
http://www.angio.net/pi/bigpi.cgi
Pi sayısının bugüne kadar 13 trilyon basamağından fazlası hesaplanmıştır.
https://www.reference.com/math/feynman-point-e9be0c66d17ef095#
<http://arsiv.pilli.com/yazi/feynman-noktasi-ve-pi-sayisindaki/>
Yorumla