Arkeoloji ARKEOLOJİ & TARİH

Neandertaller yüzebilir mi?

Neandertaller yüzebilir hatta dalış yapabilirler.

Bir Neandertal mağarasında bulunan deniz kabuklarının yaklaşık 4 metre (13 fit) derinlikten çıkartılmış olabileceği tahmin ediliyor. Yapılan yeni bir araştırmaya göre Neandertaller deniz kıyısından toplayarak ve denize dalarak çıkardıkları deniz kabuklarını kesici alete dönüştürüyordu.

Paris Nanterre Üniversitesi’nden arkeolog Sylvain Soriano, Neandertaller hakkında “Artık sığ suya dalabildiklerini söyleyebiliriz” diyor. Sonuç, İtalya’da bir mağarada bulunan 170’ten fazla deniz kabuğundan yapılma el aletine dayanmaktadır.

Colorado Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi’nden bir arkeolog olan Paola Villa, “Denizde yaşayan canlı hayvanların parlak bir kabuğu vardı” fakat “Fırtınalar ve dalgaların meydana getirdiği akımla sahile sürüklenenler, kumsalda güneşe maruz kaldığı için dış kabukları matlaştı ve renkleri soluklaştı” diyerek mağarada bulunan deniz kabuklarının dalış yapılarak çıkarıldığını işaret ediyor.

Bir diğer fark kumsaldan toplanan deniz kabuklarının yüzeylerinin pürüzsüz olmasıdır. Bulunan deniz kabuklarının yaklaşık dörtte biri denizden dalınıp çıkarılan kabuklardır. Bulgular, Neandertallerin suda yüzdüğünü desteklemektedir.

Neandertaller ponza taşı ile topuklarını ovmuş!

Araştırma ekibi ayrıca mağaradan ponza taşı bulduğunu bildirdi. Dr. Villa Neandertallerin daha önce ponza taşı topladığına dair hiçbir kanıt olmadığını belirtiyor. Ekip, Neandertallerin ponza taşlarını ne için kullandığını bilmiyor, ancak büyük bir olasılıkla, ölü cildi ayaklarından ve bedenlerinden pul pul dökmek için bugünkü gibi kullandıklarını tahmin etmektedir.

Kaynak

İçerikler

İdris Kılıçaslan

Gazi Üniversitesi Tarih Öğretmenliği-Lisans
Gazi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi-Yüksek Lisans
Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi-Doktora

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...