Son yapılan savaşlardan sonra tüm güç Tuli Kağan ve dolayısıyla Çin Sui Hanedanlığı’nın eline geçer ve Sui sarayı Tuli Kağan’ın adını “Çimin Kağan” olarak değiştirir ardından imparator tarafından seçilen 12 özel okçu kutlama ateşi için Wuan sarayına doğru ok atar. Artık ölüm kalım savaşları başlamıştır.
Zhangsun Sheng’ın 50 bin kişilik birliği Şou eyaletinde Çimin Kağan’a eşlik ederken diğer Türk boyları da buraya çağrılır. Bu çağrıdan sonra aralarında Tulan Kağan’ın kardeşi de bulunan 10 bin kadar kişi katılım sağlar. Bu şekilde Çimin Kağan’a bağlılıklarını sunan Türkler, Zhangsun Sheng’ın yönetimini kabul eder. Zhangsun Sheng, Türkleri bölme politikası yolunda “birleşme” çağrısı yapmıştır. Şıan (Shi’an) Konçuy’un ölümünden sonra Sui Wendi tarafından İçing Konçuy (Yicheng) Çimin Kağan ile evlenir.
Tulan Kağan’ın ölümü üzerine Sui boyunduruğu dışındaki Türkler içerisinde anlaşmazlık peydahlanır. Bu anlaşmazlığı ortadan kaldırmak için kurutlay düzenleyerek Tarduş Kağan Türklerin başına geçer. Buna rağmen kurultayda yeterli desteği alamaması ayrıca Tuli Kağan’ın Sui imparatorunun yanında yer alması nedeniyle Suiler’e karşı harekete geçer.
Tarduş Kağan, 600 yılının dördüncü ayında Sui sınırında birliklerini toplar. Sui imparatorunun emri ile kuzeydeki derebeyleri birleşik bir kuvvet oluşturarak Tarduş’un birliğine doğru saldırı hazırlığını tamamlarken birlikler Zhangsun Sheng’a emanet edilir. Zhangsun Sheng’ın altında bulunan bir diğer komutan Yang Guang ve ordusu Tarduş Kağan’ın öncü birliklerinin karşısında ayakta duramadığını sezen, Türkleri çok iyi tanıyan Zhangsun Sheng bölgede bulunan içme sularına zehirleme emrini verir. Tarduş’un ordusunda bulunan askerler ve atlar zehirlenerek büyük kayıplar verir.
Bu büyük kayıplardan sonra daha fazla dayanamayacağını anlayan Tarduş elinde kalan birliği ile geri çekilirken yolda bir diğer Sui ordusu ile karşılaşır ve büyük bir yenilgi alır. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra Tarduş yeğenine Çimin Kağan’a saldırı emri verir. Fakat bu muharebede de Çimin Kağan Sui sarayından aldığı yardım ile saldırıyı püskürtür. Bu gelen yardıma karşılık teşekkürlerini de saraydan esirgemez.
601 yılında Zhangsun Sheng ve Çimin Kağan önderliğinde Tarduş Kağan’a yapılan saldırıdan bir yıl sonra Irkın boyu Sarı Nehri geçerek Sui sınırları içerisindeki Çimin Kağan’ın bölgesine saldırır ve kadın erkek 6000 kişiyi esir alır 200 bin baş hayvanı ele geçirir. Zhangsun Sheng’ın emriyle Irkın’a karşı yapılan saldırı da Türkler’in mağlubiyeti ile sonuçlanır.
Devamı için bilimdili.com’u takip etmeyi unutmayın.
Yorumla