Dil TOPLUM

Çin, Moğolcadan sonra Tibetçe Eğitimi de yasakladı

RFA’nın Tibet Servisi’nin özel haberine göre; Çin’in Tongren kesiminde bulunan Qinghai bölgesinin Rebgong şehrindeki birkaç yerel ilkokulun hükumet emriyle kapatıldığı ve Tibetli çocukların bölgeden çok uzakta bulunan yatılı okullara gitmeye zorlandığı bildirdi.

RFA’nın isimsiz kaynağına göre, Tibetli ailelerin eğitim amacıyla başka bir bölgeye gönderilecek çocuklarından ayrılmamak için Çin yetkililere seslendiklerini söyledi. Yetkililer ailelerin talebini önemsemeyince ailelerin bir kısmı durumu protesto ettiklerini bildirdi. Ailelerin protestosunu, polisin sert  tepkisiyle karşılık vermesi üzerine, protestocuların bir kısımın gözaltına alındığını bildirdi. Çin hükumetinin Tibetli çocukları yeni model yatılı okullara göndermeye zorlandığını ekledi.

Tibetçe yerine artık Çince eğitim zorunlu hale geldi 

Başka bir yerel kaynağın RFA’ya bildirdiğine göre; Çin’in Tianjun bölgesinde bulunan Qinghai kesiminin Themchen şehrinde bulunan Bongtac  yöresindeki Tibetçe eğitim vere  ilk ve orta okullar Çince eğitim veren okullarla birleştirilmiş ve birleştirilmeye devam etmekte.

RFA’nın diğer bir isimsiz kaynağına göre, ‘’Bundan önce Tibetli ebeveynlerin, çocuklarını Tibet dili ya da Çin dili ile eğitim veren okullara gönderme şansları vardı. Tibetliler ise çocuklarını Tibet okullarına gönderirlerdi. Fakat şimdi ise bu okulların çoğu Çince eğitim veren okullarla birleştirildi.”

Çin’in Moğol bölgesinin iç kesimlerinde uyguladığı politik baskı, son haftalarda gelişen geniş çaplı protestolardan ve okullardaki boykotlardan dolayı yüzlerce Moğol’un tutuklanmasına yol açtı.

Birleşik Devletlerin Çin merkezli araştırmacısı Ganze Kyab Lama: ‘’Çin’in Bölgesel Etnik Özerklik Yasası, etnik özerk bölgelerdeki kuruluşların sınıflardaki öğretim dilini de kapsayan eğitim alanında karar verme haklarının olduğunu belirtti. Fakat birçok kısıtlayıcı politikaların şu an yerel yetkililer kendi politik avantaj ve kazançlarını düşündüklerinden dolayı, Çin başkanı Xin Jinping liderliğinde asimilasyon politikalarının hız kazandığını söyledi.”

Kaynakların verdiği son bilgilere göre, Tibetlilerin ulusal kimliklerini savunmak için kurdukları (Çinlilere göre yasadışı) derneklerde, kasabalarda ve manastırlarda yapılan dil kurslarını engelleme ve tutuklamalarla toplumun sindirilmeye çalışıldığı söyledi.”

Kaynak: RFA

Ülkü Olcay

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...