ARKEOLOJİ & TARİH

Doğu Kazakistan’da Yeni Bir İskit Hazinesi Keşfedildi

Arkeolog Prof. Dr. Abdeş Tuleubayev liderliğindeki Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, Doğu Kazakistan bölgesinde İskit yönetici sınıfa ait aksesuarlar buldu. Kazı ekibine göre bulunan 850 parça altın süslemenin tümü, atlı geçit töreni için yapılmıştır. Tören alanında bulunan altın işlemelerin MÖ. 5 ila 4. yüzyıllardan kaldığı tahmin ediliyor.
Bulunan altın işlemeler Kurgan’da değil, yakınındaki ibadet yerinden bulunduğu açıklanmıştır. Eserler “hayvan” . tasvirleri ile bezelidir. Tarihçiler böyle bir hazinenin henüz hiçbir Kurgan’dan bulunmadığını bildirmektedirler.
Eşsiz grifon ve geyik formları, mistik hayvanlar, altın kaplama takılar göz kamaştırıcıdır. Özellikle büyük kulaklı kaplan-panter şeklinde bir kolye ilgi çekmektedir. Mitolojik hayvanın bacağında bir çan  yer almaktadır.
Ayrıca, iki zincir üzerinde akik taşlı bir kolye, bilim adamlarının özel ilgisini çekiyor. Daha önce hiç görülmemiş bir başka eşsiz nesne de, kedi ailesine ait mitolojik bir av hayvanı tasvir eden bir kolyedir.
Bütün bunlar, atalarımızın metalürji endüstrisine ve döküm becerilerine hâkim olduklarına tanıklık ediyor. Onların yetenekli zanaatkâr ve sanatçı olduğunu kanıtlıyor. Kurganın 50 metre ilerisinde bronz ve altın döküm yeri bulundu.⠀
Üretim teknolojisi, malzemesi ve formlarına bakıldığında, ön tahminlere göre bu altın takılar MÖ. 5-4. yüzyıllara aittir ve Tarbagatay bölgesi İskit sanat mirası olarak kabul edilmektedir.

bilimdili

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...