Yaşam

Mohaç Buso Festivali

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Buso festivalinin nasıl ortaya çıktığı konusunda rivayet muhteliftir.  Balkanlardaki kavimlerden bazılarında var olan bu geleneği Macaristan’ın güney bölgelerine taşıyanların Hırvatlar olduğu düşünülmektedir. Kökleri eski göçmen kavimlere kadar uzanmaktadır. Türk kavimlerinin efsanelerinde de var olduğu bilinen “Atalar ruhu” Macaristan’da Buso kılığında karşımıza çıkmaktadır.

Ancak yine bir başka halk geleneğine göre ise Buso kıyafetlerinde insanların birden ortaya çıkması Osmanlılar ile ilgilidir. Rivayete göre bölgede yaşayan bir kabile Osmanlı askerleri şehri işgal ettikleri zaman Tuna nehri civarındaki bataklıklı ormanlara saklanmışlar ve sonra da geceleri bu ürkütücü kıyafetleri giyerek Türk askerilerini korkutmaya çalışmışlardır.

Buso festivalinin senaryosu hep aynıdır: Festival Buso topunun atılmasıyla başlar. BusolarJankeleler ve Maskaralar Kolo meydanında birikmeye başlarlar. Busoların bir kısmı, destanlarda olduğu gibi Tuna nehri üzerinden sandallarla karaya çıkarlar. Şehirde çanlar çalmaya başlar ve bununla birlikte de Busoların sokak sokak dolaşıp insanları korkutma macerası da start alır. İnsanın için titreten haykırışlarla şehri bir baştan bir başa dolaşan Busolar kış mevsimini de kovalarlar.  Hava karardığında şehrin en büyük meydanında yakılan ateşin ve ateşe atılan tabutun sembolik mesajı da soğuklara artık bir son vermektir.

Aslında Buso festivali karnaval geleneklerinin bir parçasıdır. Karnaval zamanı ise Hıristiyan geleneklerine göre belirlenir. Karnavalın tarihi Paskalya bayramı öncesinde dini geleneklere bağlı olarak gündeme gelen oruç dönemine göre tespit edilir. Yani Karnaval aslında oruç döneminin başlamasının hemen öncesinde insanların yeme içme ve eğlenme günleridir.

Bir zamanlar Buso eğlenceleri sadece üç günlük bir zaman dilimini içermekteydi. Ancak bu artık günlerimizde on günlük bir etkinliktir ve turizm açısından da kayda değer uluslararası bir kültür festivaline dönüşmüş durumdadır. Nüfusu 20 bin civarında olan küçük kasaba festival günlerinde 30 bin ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Ziyaretçiler sadece Busoları izlemekle kalmaz, aynı zamanda pek çok kültürel program arasında seçim de yapabilirler. Mesela bu yıl önemli programlardan biri de uluslararası tulum buluşmasıdır. Dünyanın değişik ülkelerinden gelen ve  bir çalgı olan tulum ustalarının vereceği konserler bu yıl festivalin özel programını oluşturmaktadır.

Kaynak: Türkinfo

Saffet Alp Yılmaz

Doktora Öğrencisi, Azerbaycan İlimler Akademisi, Baku / Azerbaycan. saffetalp@gmail.com

Yorumla

Yorum yazmak için buraya tıklayın...