Canlı Bilimi DÜŞÜNCE

2018 Yılında 200’ün Üzerinde Yeni Tür Keşfedildi

© Luiz Rocha - Kaliforniya Bilimler Akademisi

Kaliforniya Bilimler Akademisi’ndeki araştırmacılar ve uluslararası meslektaşları bu yıl 229 yeni bitki ve hayvan türü keşfettiler. Hayvan keşifleri listesinde bir kurbağa, bir yılan, bir deniz atı, iki tane su ayısı (tardigrad), üç köpek balığı, dört yılanbalığı, yedi örümcek, ondokuz balık (bunlardan birisi neon renkli), 28 karınca, 34 deniz salyangozu ve 120 eşekarısı türü var. Listenin bitki tarafında ise yedi yeni çiçekli bitki, bir tane ciğerotu ve bir tane de yosun türü bulunuyor.

Keşfedilen türlerin içerisinde bulunan Eşekarıları Avusturalya ve Yeni Gine’ye özgü türler ve oldukça korkunç yaşam döngüleri yüzünden ilgi görüyorlar. Dişi eşekarısı örümceklerin içine zehir enjekte ederek onları felce uğratır. Daha sonra bu talihsiz örümceği yuvalarına sürükler ve üstüne yumurtalarını bırakırlar. Eşekarısı lavralarından çıkan yavrular karşılarında yaşayan ama hareket edemeyen bir örümcek bulur ve onunla beslenirler.

Yeni keşfedilen bir diğer tür olan denizatına Japonya Domuz Denizatı adı verildi ve bu tür bir fasülye büyüklüğünde. Tuhaf rengi, yaşadığı güneydoğu Japonya’daki alg kaplı resiflere karışmak için mükemmel bir şekilde evrimleşmiş. Diğer cüce denizatı türlerinde olduğu gibi bu yeni türün boynunda da kanat benzeri çıkıntılara rastlanıyor. Ancak diğer türlerin aksine bu kanat benzeri çıkıntıdan yalnızca bir tane olmas bilimadamlarını işlevi konusunda meraklandırıyor.

Japon Domuz Denizatı. © Richard Smith

Araştırmacılar ayrıca Filipinler’deki bir adada yeni bir mercan yılanı keşfettiler. Bu yeni keşfedilen yılan siyah-beyaz çizgilere sahip ve büyük ihtimalle bölgedeki diğer siyah beyaz çizgili mercan yılanlarıyla akrabalar. Ancak bölgedeki diğer mercan yılanı türlerine istinaden mavi bir kuyruk yerine turuncu renkli bir kuyruğa sahip. Yeni keşfedilen mercan balığıyla ilgili konuşan Dr. Alan Leviton; bu yeni turuncu kuyruklu türlerin evrimsel kökeninin hala keşfedilmeyi beklediğini, bu türün belki de düşünülenden daha yaygın olabileceğini, henüz keşfedilmemiş yakın akrabaları olabileceğini, ya da kayıp bir soyun hayatta kalan tek üyesi olabileceğini ifade etti.

Yeni mercan yılanının ilüstrasyonu. © E.F. Jones

Keşfedilen yeni bitkiler arasında, Miconia rheophytica özellikle dikkat çekiyor. Kolombiyada keşfedilen bu tür Andes’teki dik kanyonların içerisinde hızlı akan nehirlerin yakınlarında yaşıyor. Yapılması düşünülen bir hidroelektrik santralinin bu bitkinin yaşadığı tek bölgeyi sular altında bırakacağı için bu tür şimdiden nesli tehlikede olan türler listesine girmiş durumda.

Miconia rheophytica © Saúl E. Hoyos-Gómez

Kaliforniya Bilimler Akademisi Akademi Bilim Şefi olan Dr. Shannon Bennett, “Bilimadamları, biyoçeşitlilik konusunda Dünya’daki türlerin% 10’undan azının keşfedildiğini tahmin ediyorlar. Her yeni türün keşfi, bilim ve teknolojide çığır açan yeniliklerin anahtarı olabilir ve gelişmiş ekosistemimizi oluşturan yaşam çeşitliliğini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.” diyor.

Sanguirana Acai olarak bilinen bu yeni kurbağa türü Filipinler’de keşfedildi. © Rafe Brown